.

Holnap kezdődik a csillagászati ősz2020-ban szeptember 22-én, kedden, 15:31-kor kezdődik a Csillagászati Ősz.


Ez a nap egyben az őszi napéjegyenlőség időpontja, vagyis a Föld mindkét féltekéjén egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. Ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. 

Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig.


E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.

Most már hivatalosan is véget ér a nyár. A földművelésből élő gazdaságok ilyenkor mérik fel egész éves munkájuk eredményét, és már csak néhány későn érő fajta betakarítása marad hátra. Eljön az őszi ünnepségek ideje, amik közül a legismertebb a szüreti bál.

A régebbi korokban Ilyenkor fizették ki a cselédek bérét, ilyenkor voltak a pásztorünnepek is. A paraszti sorban élők fellélegezhettek, véget értek az izzasztó mezei munkák.  

Manapség csak annyit észlelünk az ősz beköszöntével, hogy tovább rövidülnek a nappalok és egyre hűvösebb lesz. Ez a természet rendje ami az idők végezetéig változatlan marad  (Amilyen ütemben fejlődik a technika és a tudomány még az is elképzelhető, hogy az emberiség ebbe is belepiszkál.)

Az örök körforgás


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol