.

A Hold ritka jelenségei januárbanJanuárban olyanokat műveli a Hold, amit csak ritkán


Szuperhold lesz, január 30/31-én. Ezt a kifejezést nagyon utálják a csillagászok, mert valójában sokkal szenzációhajhászabb, mint a jelenség, amit takar (ennek ellenére már a NASA is szuperholdazik egy ideje).

Szuperhold akkor van, ha a telihold éppen akkor jön el, amikor a Hold a Föld körüli elliptikus pályájának hozzánk legközelebbi pontján, vagy legalábbis annak közelében jár.


Szuperhold

A gyakorlatban ilyenkor nagyjából 14%-kal lesz nagyobb és fényesebb az ilyenkor megfigyelhető holdkorong, mint általában, ami semmiképpen nem olyan látványos, mint ahogy az ilyentájt menetrendszerűen felbukkanó Photoshoppal kezelt fényképeken látszik.

Aztán lesz egy teljes holdfogyatkozás is, szintén a hónap utolsó napján, ebből nagyrészt Európa kimarad, mert már azelőtt elkezdődik, hogy este a Hold feljönne. Az angol szlengben a fogyatkozás környékén vörös árnyalatot öltő Holdat szokták vérholdnak nevezni a színe miatt – a jelenséget egyébként ugyanúgy a fény szóródása az atmoszférában okozza, ahogy a naplemente vörös színét is.


Vérhold


Még egy érdekesség: 2018 januárja két teliholddal büszkélkedhet. Az első az újév első napján volt, a második pedig január 31-re esik. Ilyesmi csupán 2-3 évente szokott előfordulni.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja