.

Hogyan dolgozik a kiegyensúlyozott amerikai médiaAz események nem mindig az irányított közhangulat szerint történnek


A Charle Hebdo szerkesztőségében Párizsban muszlim terroristák által  elkövetett merényletről bő terjedelemben számoltak be az amerikai vezető hírportálok. Az ártatlan emberek vallási okokból való megölése, még napokkal a tragikus események után is címlap téma maradt.
És hogyan reagál az amerikai média, ha mindez fordítva történik? 
 

Február 10-én az észak-karolinai Chapel Hill városában Craig Stephen Hicks, egy fehér férfi, behatolt a szomszédos házba és agyonlőtt három muszlim egyetemistát. A fiatalok jómódú szülők gyermekei voltak, akik átvették az amerikai életmódot, de nem vették fel a keresztény vallást. A házban hárman éltek:  a fiatal házaspár, és a feleség húga.  A gyilkos mindhármukat főbe lőtte.

Craig Stephen Hicks
A rendőrség egyelőre nem közölt semmit arról, hogy az elkövetőt mi motiválhatta, annyit azonban tudni lehet, hogy a 46 éves Hicks előszeretettel hirdette az ateista nézeteit, és rendszeresen bírálta a vallásokat. Az elkövető vallásellenes kirohanásokkal hívta fel magára a figyelmet, az áldozatok pedig a ruházkodásukkal is jelezték, hogy számukra fontos a vallás. Az Egyesült Államokban erősödő muszlimellenes hangulat és a bűncselekmény brutalitása szintén arra utal, hogy nem egyszerű gyilkosságról van szó. A kiszivárgott információk szerint a rendőrség azt vizsgálja, lehet e egy régebbi parkolási vita az ok.
A rendőrök február 10-én kedden, helyi idő szerint délután negyed hatkor mentek ki a helyszínre, a főleg egyetemisták által lakott városrészbe. Csaknem egy nap telt el, amíg a tragédia híre beszivárgott a sajtóba. A közösségi médiában addigra már régen elterjedt a hír, ahol rengetegen hangot adtak a felháborodásuknak.
„Tüntetéseket akarok látni, híradásokat akarok látni, felvonulásokat akarok látni, ugyanazt a felháborodást akarom látni, mint Franciaországban a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt merénylet után" - irta a Twitteren Adham Kassem, aki szerint az emberiség lelkiismerete a közösségi, és nem a mainstream médiában ébredt fel.
Adham Kassem felháborodása minden bejegyzésével egyre nőtt, és a gyér sajtóbeszámolókat látva vette a fáradságot, hogy egy gyors szemlével tükröt tartson az amerikai médiának. A gyűjtése alapján a Chapel Hill-i gyilkosságok után a legnagyobb amerikai híroldalakat olyan témák uralták, mint a meztelen képek miatt Kambodzsából kiutasított amerikai turisták története, Martha Stewart szépségtippjei, vagy a vasserpenyőben sütött oldalas elkészítésének a trükkjei.

A közösségi oldalakon sokan felvetették, ha egy muszlim gyilkolta volna meg a szomszádjában élő három nem muszlim amerikai egyetemistát (feltehetően vallási okokból), akkor a politika és a média azonnal terrorizmusként tálalta volna az esetet, és az amerikai elnök órákon belül elítélte volna az erőszakot, de így a hírekbe is csak náhány mondattal, és az is egy napos késéssel került.

Az Egyesült Államokban élő muszlimok a közösségi médiában (blogok, Twitter, Facebook) arról nyilatkoznak, mennyire ellenséges környezetben élnek. Célpontnak érzik magukat a vallásuk miatt, és nehezményezik az amerikai társadalom velük szemben alkalmazott kettős mércéjét. Ezt mutatja a Chapel Hill-i gyilkosság médiavisszhangja.- írja a vs.hu


A fiatalok esküvőjén még senki nem gondolt a későbbi tragédiára
 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja