.

Hogyan akarták lefegyverezni az amerikai népet





Egyre több, eddig összeesküvés elmélet kategóriába sorolt hírről derül ki, hogy igaz.

Amerikában létezik egy ügynökség (ATF), ami az alkohol, a dohánytermékek és a lőfegyverek forgalmát felügyeli. Ennek ördögi tervéről is lehullott a lepel.
Fájl:US-AlcoholTobaccoFirearmsAndExplosives-Seal.svg
Az USA-ban annyi ügynökség van, hogy már-már egyik hatásköre keresztezi a másikat. Csak néhány a legismertebbek közül:  CIA, NSA, FBI. Néhány éve az eddig hátérben meghúzódó ATF is a nyílvánosság fókuszába került. 
Amerikában polgári jog a fegyvertartás. Itt engedély nélkül bárkinek lehet fegyvere, amit csupán bejelentési kötelezettség terhel. Ezt a kötelezettséget az állampolgárok nem igen veszik tudomásul, és rengeteg fegyver van az ügynökség tudta nélkül az állapolgárok kezében. Ilyet pedig a hatóságok nem szeretnek. Egy több tízmiliós felfegyverzett tömeg, potenciális veszélyforrás a rendszer számára.
Egy valamit is magára adó rendszer ilyet nem tűrhet el. Valahogy el kell hárítania annak a lehetőségét, hogy egy nem tetsző törvény, vagy rendelet ellen össznépi felkelés törhessen ki. Csupán az a probléma, hogy az alkotmány biztosítja a polgároknak a fegyvertartás jogát, amihez az amerikaiak valamiért most is nagyon ragaszkodnak.
Mit lehet ilyenkor tenni? Meg kell győzni a polgárokat, saját biztonságuk érdekében önként adják le fegyvereiket.
Ez kemény diónak bizonyul. Eddig minden erre irányuló próbálkozás kudarcba fulladt. De hát a remény hal meg utoljára, magas szinten ülő vezetők sziporkáznak az ötletekől.
Már az Obama kormány idejében, az ATF beépített ügynökei fegyvereket csempésztek a mexikói drogbáróknak, azzal az indokkal, hogy megfigyelve a fegyverek útját belülről robbantsék szét ezeket a hálózatokat. Ezeket a fegyvereket olyan csoportok kezébe juttatták, amelyek nem riadtak vissza erőszakos, civileket is érintő  merényletektől, egymás elleni csatározásaikban.
Tudták ezt nagyon jól, ennek a "Fast and Furious" elnevezésű tervnek kiötlői is. Az elképzelés az volt, hogy az amerikában könnyen beszerezhető fegyverekkel elkövetett, és az USA-ra is kiterjedő, lehetőleg minél borzalmasabb bűncselekmények hatására az állampolgárok elfogadják a fegyvertartási jog korlátozását. Azt sem látták problémának, ha ezek a mexikói bűnözök csak Mexikóban bűnözgetnének, mert egy kis ügynökségi hátszéllel bármikor lehet az államokban is kellő felháborodást kiváltó merényleteket elkövetni.
Innen már egyes az út a törvényhozás fegyvertartást korlátozó rendelkezése felé.
Persze a polgárok java része bízik az állami intézmények fedhetetlenségében, így fegyvercsempászet lelepleződésekor felröppent szóbeszéd is az összeesküvés elméletek kategóriájába került.
Azonban hideg zuhanyként érte a közvéleményt, mikor a CBS News 2011 decemberében a nyilvánosság elé tárta aokat a dokumentumokat, amelyek a terv valódi céljáról, a fegyvertartás korlátozásának ily módon való kikényszerítéséről rántotta le a leplet.
Az ügyben kifejtett hivatalos álláspont és Eric Holder (balra) igazságügyi miniszter szerint az ügynökségek kiváló munkája következtében sikerül elkerülni az államokban könnyen beszerezhető fegyverekkel tervezett merényleteket.

 

 




Nyaraljon Costa del Solon!
 



Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja