.

Hasán landolt a Grippen Kecskeméten
A pilóta, Kádár Sándor, jól van, gerincsérüléséből fél év alatt épülhet fel, a 30-as Griffmadarat saját futóin vontatták hangárba.

A gép, amint az a korábbi híradásokban is szerepelt, behúzott futókkal érintette a betont, egy rövid ideig egyenesen csúszott a hasán, majd kitört balra, és ekkor látható, amint a pilóta katapultál, a gép pedig már nélküle lerobog a pályáról, aztán egy száznyolcvan fokos fordulóval megáll, a leszállási iránnyal szemben.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/hkHGpua9jpk?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az is látható, hogy a bázison felkészültek a meghibásodott Gripen fogadására: az előtérben egy nagyobb helikopter, nyilván a kutató-mentő készültséget adó Mi-8-as, illetve a mentők EC-135-öse forgó rotorokkal várja, hogy ha kell, a lehető leggyorsabban kórházba vigye a sérült pilótát.

(fotók: Honvédelem.hu, Shütz Gergely)

(fotók: Honvédelem.hu, Shütz Gergely)

 

A felvétellel egyébként lehet némi elképzelésünk arról, hogy a gépelhagyás mekkora erővel és sebességgel történik, a repülőgépvezetőt ért terhelés egy-két másodpercre elérheti a 20 g-t is.

Viszont az is érzékelhető, hogy mekkora kincs manapság a nagysebességű harci gépeken az az úgynevezett duplanullás rendszer, amely nemcsak a levegőben, hanem már földetérés után is menti a pilótát, sőt, akkor is ez a szerkezet ad esélyt az életben maradásra, ha a gép áll: a duplanullás jelző tehát nulla méteres magasságot és nulla kilométeres óránkénti sebességet jelent. Egyébként ebben az esetben feltehetően akkor is hatalmas túlterhelés éri a pilótát, ha nem katapultál, mert mint látható, a gép minimális távolságon fékeződött le és pördült be a földön.

Fontos, hogy a gép a súrlódás, a betonnal való érintkezés ellenére nem robbant be, ez egyrészt annak köszönhető, hogy a repülőgépvezető a reptér légterében kifogyasztotta az üzemanyag nagy részét, másrészt annak, hogy sikerült minimális sebességgel megközelíteni a pályát. A Gripenről készült első nyilvánosságra került közeli fotók is azt sugallják, hogy a harci gép valóban javítható, persze ezt az alapos műszaki vizsgálat kell, hogy alátámassza, mindenesetre a 30-as oldalszámú gépet azóta már saját futóin vontatták hangárba.

A törzs alját nem látjuk, de a szárnyak és az előszárnyak is sértetlennek látszanak, lehetséges, hogy a gép leginkább a szárnyak alá szerelt póttartályokon csúszott, és ezek óvták meg a Gripent a nem javítható károsodástól.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja