.

Háromnapos országos gyász Spanyolországban
Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban


Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után kedden kora este Madridban. Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyász kedden éjféltől hirdették ki. Szerdán egy perces némasággal emlékezik majd a tragédia áldozataira Spanyolország.

A kormányfő helyettese bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék. Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában.

Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához.

A barcelonai repülőtéren körülbelül 50 hozzátartozó jelent meg a keddi nap folyamán, közülük többen már útnak indultak a tragédia helyszínére busszal, míg másokat a repülőtér közelében hotelekben helyeztek el, ők orvosi és pszichológusi segítséget kaptak.


A helyszínre vezényelt mentőalakulatok helikopterei

Mint ismeretes kedden 11:40-kor,  8 perces egyenletes sűllyedés után a Francia Alpokba csapódott a Germanwings  Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320 repülőgépe. A becsapódást senki nem élte túl. A fedélzeten a személyzettel együtt 150 fő tartózkodott.
Nagy erőkkel folyik a kutatás a baleset nehezen megközelítő helyszínén. A repülőgépből csak törmelékdarabok maradtak, a becsapódás helyszínéről készült felvételeken semmit sem látni, ami repülőre emlékeztetne.


A gép legnagyobb egyben maradt darabja

A gép fekete dobozát megtalálták, a rejtélyes baleset okait a vizsgálat után teszik nyilvánossá.

Demeter Csaba, a Hunalpa elnöke tapasztalt pilóta éppen Genfből repült Düsseldorfba, amikor a katasztrófa történt. „Körülbelül ugyanabban az időben repültünk, körülbelül ugyanabban a térségben, és semmilyen olyan időjárási körülmény nem volt tapasztalható aminek köze lehetett volna a katasztrófához, elképzelni sem tudjuk, hogy mi okozhatta” – mondta a Hunalpa elnöke.


A megkérdezett pilóták és szakértők szerint a történtek érthetetlenek, hiszen a gép nem lezuhant, hanem folyamatosan veszített magasságából. Az ereszkedés ideje alatt a pilótáknak bőven lett volna idejük vészjelzést leadni, vagy tájékoztatni a légi irányítást. Azonban az is előfordulhat, hogy a pilóták az utolsó 10 percben már nem voltak életben és a gép irányítás nélkül haladt. Itt ellentmondásosak a sajtó jelentések, mert az mno.hu úgy tudja 11:47-kor, közvetlenül a becsapódás előtt, a pilóták vészjelzést adtak le.

A gép jó álapotban volt, utolsó műszaki ellenőrzése egy nappal korábban történt.

 Oliver Wagner, a Germanwings vezérigazgatója semmilyen lehetőséget nem zár ki, várja a vizsgálat eredményét.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja