Hangok adhatnak új életet a kifehéredő koralzátonyoknakA halott korallzátonyok az emberiség által okozott egyik legkomolyabb kárnak számítanak, miközben az egész világon több ezer négyzetkilométeres korall ökoszisztémák fehérednek ki és válnak temetővé a gyorsan felmelegedő óceán, az emelkedő tengerszint, a szennyezés pusztító hatásai és a túlhalászás miatt.

Ausztrália partjainál elhelyezkedő Nagy-korallzátony - a bolygó legnagyobb élő struktúrája - évek óta küzd a lassú halállal, melynek során a korallok hatalmas mennyiségben pusztulnak el, és az egykor káprázatos víz alatti élőhelyek nagy része kifehéredik és élettelen anyaggá alakul.
 

Élő korall


Halott korall

Most azonban a tudósok találtak egy ötletes módszert a Nagy-korallzátony halott foltjainak helyreállítására. Az elképzelés az, hogy a természetes környezet hangjait hangszórókon játsszák le a víz alatt, hogy a területre csalogassák a halakat. A halak ezután segítenek a zátony megtisztításában, lehetővé téve a zátony ökoszisztémájának helyreállításához szükséges friss korallok növekedését. (1)

A tudósok már régóta aggódnak a sérült korallzátonyokat körülvevő halálos csend miatt, amelyek egykor az egészséges tengeri élet hangjaitól voltak zajosak, ahol egyfajta óceáni zenekart hoztak létre a halak, a rákok és más zátonylakó élőlények. Ám az ilyen forgalom hangja nélkül sok hal egyszerűen elkerüli a halott övezeteket.
 
Ezért az Exeteri Egyetem tengerbiológusai vezetésével egy csapat tengeralattjáró hangszórókból álló rendszert állított fel, melyekkel az egészséges zátonyok hangjait játsszák le azzal a céllal, hogy felkeltsék a halak figyelmét a Lizard-sziget körüli halott korall foltokra a Nagy-korallzátonyon.
 

"A tanulmány megállapította, hogy az egészséges zátonyhangok sugárzása megduplázta a kísérleti élőhelyre érkező halak számát, és 50%-kal növelte a jelenlévő fajok számát," - írta az egyetem a honlapján.

A tanulmány vezető szerzője, Tim Gordon tengerbiológus elmondta:

"A halak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a korallzátonyok egészséges ökoszisztémaként működjenek. A hal populációk ilyen módon történő fellendítése elősegítheti a természetes helyreállítási folyamatok elindítását, ellensúlyozva azokat a károkat, amelyeket a világ sok korallzátonyán tapasztalunk."


Steve Simpson, az Exeteri Egyetem tengerbiológus munkatársa és a tanulmány társszerzője hozzátette:
 

"Az egészséges korallzátonyok figyelemre méltóan zajos helyek - a garnélarákok csattogása és a halak zúgása és morgása együttesen káprázatos biológiai hangzásképet eredményez. A halivadékok hazatérnek ezekre a hangokra, amikor helyet keresnek, hogy letelepedjenek.

A zátonyok kísértetiesen csendessé válnak, amikor degradálódnak, mivel a garnélarákok és a halak eltűnnek, de a hangszórók használatával helyreállíthatjuk az elveszett hangokat, és ezáltal visszacsábíthatjuk a fiatal halakat."

 

A körülbelül hat hétig tartó hangszóró kísérlet újabb eszközként szolgálhat a folyamatban lévő harcban a világ haldokló korallzátonyainak helyreállítása és védelme érdekében.

Az egészséges zátonyhangok sugárzása azonban nem feltétlenül teszi lehetővé a halott foltok csodálatos visszatérését az életbe. A Nagy-korallzátony megmentése szempontjából továbbra is kulcsfontosságúak a folyamatos helyreállítási erőfeszítések és az éghajlatváltozás enyhítésére vagy megállítására irányuló lépések.


<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/dRJeBIu9LZE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Forrás: ujvilágtudat
Címkék: 

donációVár a Costa del Sol