Hamis Vatikáni bankfiók FuengirolánA spanyol rendőrség (Policia Nacional) rajta ütött a magát a Vatikáni Bank fiókjaként beállító Fuengirolai irodán.

Világszerte különböző vállalatokkal kötött szerződésekből nagy összegű nyereségre tett szert a bank fiók látszatát keltő iroda.

 
 
 
A spanyol rendőrség által készített felvétel a csoport irodáját mutatja be, amely Costa del Sol tengerparti ődőlőhelyen,  , Malaga és Marbella között lévő Fuengirolán működött.  A Vatikán címere látható az irodákban lévő ablakokon és székeken, valamint az ingatlanon kívül parkoló luxus járművön.

"A papírok mellett az ügynökök lefoglaltak egy Fuengirola kikötőjében horgonyzó vitorlást, számos csúcsminőségű autót, 64.000 eurót a fő gyanúsított számláján, számos luxus órát, technológiai felszerelést, ezüstrudat, egy lőfegyvert és 5000 euró készpénzt," - nyilatkozta a spanyol rendőrség. (1)

A hamis bank állítólag kereskedelmi kapcsolatokat és tanácsokat kínált a nemzetközi vállalatoknak. Katolikus szimbólumokat és ikonográfiát, például Szűz Mária szobrokat helyeztek el a hivatal körül, hogy fenntartsák az alibi látszatot. A Vatikáni Banknak valójában nincs Vatikánvároson kívüli fiókja.


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/YAIkEuKTLJw" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
 
A tisztek három spanyol és egy kolumbiai állampolgárt tartóztattak le a rajtaütés során. Azt állítják, hogy egy 30 éves spanyol állampolgár a Vatikán diplomáciai testületének tagjaként mutatkozott be. Állítólag olyan papírokkal is rendelkezett, amelyek alapján ő egy kubai nagykövet.

Az igazi Vatikáni Bank működését elég sok botrány kísérte az elmúlt években. 2009-ben Giangluigi Nuzzi könyvében azt állította, hogy a bank megkönnyítette a politikai adományok, a pénzmosás és a sikkasztás során használt hamis jótékonysági számlák létrehozását. 2012-ben négy papot vizsgáltak a pénzmosási műveletek állítólagos működtetése miatt. (2)


(1) - https://www.policia.es/prensa/20180202_1.html
(2) - https://www.rt.com/news/417807-marbella-vatican-bank-fake-spain/
 
 
 
 
 
 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.
 
.Vár a Costa del Sol