.

Hamarosan rátalálhatnak az 1946-ban svájci gleccserbe zuhant amerikai repülőgépreEgy kutatócsoport számításai szerint már a következő évben felszínre kerülhetnek annak az amerikai katonai repülőgépnek a roncsai, mely 1946-ban zuhant le a svájci Gaugli-gleccseren – írta az MTI.


A Dakota C-53 1946 novemberében Bécsből tartott Pisába, de a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 3300 méter magas svájci Gauli-gleccseren, mert eltévedt a ködben. Egy bravúros mentőakciónak köszönhetően a pilóta és mind a 11 utasa is túlélte a manővert, de napokon át nem találtak rájuk a mentőrepülők.

Az amerikai haderő akkori erőfeszítéseit nem kísérte siker, az utasokat svájci katonák találták meg és segítették el egy környékbeli kunyhóig, majd a svájci légierő két, a gleccseren leszállni képes Fieseler Storch gépe szállította el több fordulóval a szerencsétlenül jártakat a helyszínről. Az akciót tekintik a svájci légi mentés megszületésének.

A gép maga azonban eltűnt, csak néhány töredéke került elő pár éve. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Zürichi Egyetem tudósai a svájci katonasággal és a Spiez Laboratórium szakértőivel közösen jégmintákban radioaktív anyagokat keresve jutottak arra, hogy a roncsok hamarosan felszínre kerülhetnek.

Radioaktív nyomok segítenek

Az Egyesült Államok és Oroszország 1950-es és 1960-as évekbeli atomfegyvertesztjei radioaktív nyomokat hagytak hátra a gleccserjégben. Ezek a maradványok segítették a tudósokat a jég kormeghatározásában és abban, hogy rekonstruálják a gleccser mozgását.

Számítógépes modellek révén kiszámították, hol kell a katonáknak a gleccsert megfúrniuk, hogy kinyerjék a hidegháború korából származó jeget. A gleccser összesen 200 pontján csaknem fél tonnányi jeget vizsgáltak így meg a gép után kutatva.

https://telex.hu/tudomany/2020/12/02/74-eve-gleccserbe-zuhant-gep-kerulhet-a-felszinre-1


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol