.

Hamarosan kezdődik a hivatalos télAz ember már csak olyan, hiába tapaszalja a hideget, csak csak akkor tudatosodik benne, hogy tél van, ha az hivatalosan is elkezdődik.

2020-ban a tél hivatalosan december 21-én 10:02 -kor kezdődik.

Honnan tudjuk ezt ilyen pontosan? 

A Nap járásából, pontosabban a Föld nap körüli keringéséből. Ebben az időpontban a Nap megáll, majd visszafelé indul el látszólagos égi útján. Innen kezdve hosszabbodnak a nappalok, rövidülnek az éjszakák. A déli féltekén mindez pont fordítva történik.


A Föld pályája a Nap körül

Az embereknek az ősi civilizációkban is szükségük volt bizonyos támpontokra, hogy tevékenységüket tudják mihez igazítani, Fontos volt tudniuk, hogy az év melyik szakaszában járnak és mikor kezdődik a kovetkező évszak. Ezek az ismeretek a főkdműveleés elterjedésével egyre fontosabbá váltak.

Már az ókorban is kifigyelték, hogy a tél elején a Nap megáll észak felé tartó égi útján, megfordul majd dél felé tart. Inen kezdve a nappalok egyre  hosszabbak lesznek.  
A korai civilizációkban a háborúk rendszeresek voltak. Mindig volt győztes és legyőzött.  Úgy gondolták, hogy az égben sincs ez másként.  Volt idő, mikor úgy hitték, ősszel egy gonosz istenség fojtogatja a Napot, ami ezért veszít erejéből. Aztán egy nap újjászületik, lerázza magáról a sötétség istenét, és új erőre kap.

Ez a nap a téli napforduló
 

Ennek megünnepláse a római  korban a Saturnália ünepéhez kötúdik.

A rómaiak december 17-én ülték meg Saturnus isten tiszteletére a Saturnalia ünnepét. A féktelen karneváli vidámsággal megült ünnepen úr és szolga szerepet cserélt, az emberek megajándékozták egymást, a rabszolga “szabadnapot” kapott, s azt tehette, amit akart.


Fotó: Wikipedia


Hogyan kapcsolódik a téli napforduló Jézus születésnapjához.?


Jézus születésének napját és évét az első században nem jegyezték fel, ezért I.(Szent) Gyula pápa 350-ben pápai rendelettel oldotta fel a bizonytalanságot.   December 25-ét nyilvánította Jézus születésnapjává, ami addig a Legyőzhetetlen Nap (Sol Invictus) istenének, Mithrásznak volt az ünnepe.
Ezzel két legyet ütütt egycsapésra. A régi, pogány ünnepet nem tiltotta meg, amivel eleget tett a még jelentős számú pogány vallás híveinek, de helyette Jézus születésnapja lett a fő unnep a rohamosan tejedő kereszténységben. A katolikusok és a Mithrász hívők egy darabig ugyanaznap ünnepeltek. Aztán a kereszténység erősödésével kikopott a régi tartalom, és maradt Jézus születésének ünnepe. 

Sol Invictus istene, mozaik a planetáriumban.  Foto::Daniel González Acuña

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol