.

Halászoktól kért segítséget a műanyag szemétbe gabalyodott bálna
Halászok segítettek a műanyag szemétbe gabalyodott bálnán

A bálnáknak elefánt súlyú is lehet a nyelvük, és autó méretű a szívük, de a torkuk hihetetlenül kicsi. Például a kék bálnáknak - a legnagyobb állatok a Földön - körülbelül akkora a torkuk, mint egy strandlabda, ezért krillel és zooplanktonokkal táplálkoznak.

Így nem csoda, hogy egy ilyen nagy és gyönyörű teremtést talált egy csoport halász a Middle Harbour öbölben Sydneyben, ahol egy műanyag zacskóval és damillal a szájában küszködött. Az egyik férfi, Ivan Iskendrian át tudott hajolni a hajó peremén, és el tudta távolítani a hulladékot a bálna szájából.

"A szája bal oldalán volt... úgy tűnt, mintha ki akarná szedni," - monda Iskendrian. Hozzátette, hogy a bálna úgy tűnt, hogy értékelte, amit érte tettek, amikor odacsapkodta az uszonyát a vízhez.

Ron Kovacsnak sikerült a találkozást videón rögzítenie, aki szintén megpróbált a bálnán könnyíteni. "Volt egy nagy sebhely a hátán, néhány damil és két műanyag zacskó a fején," - mondta.

"Felbukkant a feje, így el lehetett érni, és eltávolítani a szemetet. Megpróbálta a mi hajónknál is egy kicsit erősebben, mivel egy kicsit magasabban voltunk, próbáltam elkapni a zacskót, de elvétettem," - mondta. "Később odajött a hajóhoz, és megmutatta a fejét, amikor már eltávolították róla a zacskót és a damilt. Olyan volt, mintha azt akarta volna, hogy vegyük le."
 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/S4dMZmwWQpY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Tegan A. L. Mortimer tengerbiológus elmondta, hogy ezek a bálnák megtalálhatók szerte a mérsékelt és szubtrópusi déli féltekén, és kapcsolatban van több veszélyzetetett fajjal, a csendes-óceáni északi simabálnával, és az észak-atlanti simabálnával.
"Globálisan a legfőbb fenyegetés a bálnákra, delfinekre és barna delfinekre az összegabalyodó halászati felszerelések, és a hajók okozta sérülések," - mondta. "A műanyag szennyezés hatása ezekre az állatokra nem tisztázott, de tudjuk, ahogy ez a példa is mutatja, hogy kölcsönhatásban állnak a műanyag szeméttel. A műanyag az óceánban olyasvalami, amire mindenki hatással van."
Egy friss tanulmány szerint 8 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba minden évben. Mortimer ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha valaki hasonló helyzetben találja magát és segíteni szeretne egy tengeri állaton, az nagyon veszélyes is lehet. A legtöbb helyen már vannak képzett segítők, akiket az emberek hívhatnak, ha találkoznak egy bajba jutott tengeri állattal.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja