Gyönyörű hely, életveszélyes lépcső 

Hawaii harmadik legnagyobb szigetén, Oahu területén fekszik a 800 méter hosszan elnyúló Haiku-lépcső, melyet Mennyországba vezető lépcsőnek, illetve a Mennyország lépcsőjének neveznek.

 

Az 1943-ban felépített lépcsősor tulajdonképpen a kommunikációt és a kémkedést szolgálta a második világháború ideje alatt, ugyanis a Haiku-völgy egyik oldaláról a másikig húzott kábelekkel a 853 méter magasan található rádióállomás - ahová a lépcsők vezetnek - akár a Tokiói-öbölben állomásozó hadihajókkal is képes volt kommunikálni, sőt, információszerzésre is tökéletesen alkalmas volt.

Bár az '50-es évek után a falépcsőket fémre cserélték, a mai napig szigorúan tilos felmászni rájuk, ugyanis életveszélyesek. Ez azonban nem rettenti el a mászókat, évente több százan próbálnak feljutni a hegy gerincén vezető lépcsősor végére, mindez azonban csak a leggyakorlottabbaknak sikerül.
 

Lenyűgözően fest, ahogyan a 3922 fokkal rendelkező lépcső végigfut a domborzat ívén. Nem csoda, hogy mindenki szeretne feljutni ide, hogy gyönyörködhessen a panorámában. A lépcsőkön tilos felmenni, mert korántsem biztonságosak, ennek ellenére mindig akadnak merész felfedezők, akik fittyet hányva a veszélyre megpróbálják meghódítani a csúcsot. Sajnos halálesetek és balesetek is kötődnek emiatt a helyhez - morbid humorra utal, de vannak, akik szerint ez is alátámasztja, hogy a lépcső a túlvilágra vezet.
 

Míg korábban az Amerikai Egyesült Államok katonasága használta a területet, mára a természet visszafoglalta magának. A kilátás magáért beszél, a Kaneohe-öblöt teljesen belátni a lépcsőkről. A hely a nevét egyébként az 1971-es Led Zeppelin-dal után kapta: Stairway to Heaven, azaz Lépcső a mennyországba. A lépcsősor néhol egészen meredeken vezet felfelé, ami még a tapasztalt mászóknak is gondot okozhat.

Bár a nagyközönség szeretné, hogy a lápcsősort biztonságossá tegyék és megnyissák a nagyközönség számára, de ez egyenlőre nincs napirenden.

Femina.hu
Címkék: 

donációVár a Costa del Sol