.

A gyógyszergyárak nyerésre állanak a homeopátias szerek kiszorításáért folytatott igyekezetükbenGyógyszergyárak, kontra homeopátia

 

Még ha nem is tudunk róla, jelenleg háború zajlik a homeopátiás orvosok és a gyógyszergyárak közt. Különböző érvekkel arra akarják rávenni a döntéshozókat, hogy a homeopátiás szereket csak akkor engedjék forgalmazni, ha hatásmehnizmusukat nem csak a több, mint 100 éves tapasztalat, hanem a tudomány is bizonyítja.

 
A homeopátiás gyógyszereket a vezető gyógyszergyárak mindig is ellenséges szemmel nézték. A homeopátia terjedésével egyre nagyobb konkurenciát láttak a kémiai alapanyagokból gyártott termékeiknek. Piaci pozíciójuk megőrzése érdekében láthatatlan hadjárat indult a homeopátiás orvoslás, és a homeopatiás szerek ellen.
 

gyógyszergyári tabletták                                                                homeopátiás szerek


Hogyan lehet a gyógyszergyárak érdekeit sikerre vinni?


A hadjárat első lépéseként hiteltelenné kell tenni a homeopátiás szereket. A második lépésként a törvényhozókat kell rávenni a homeopátiás szerek forgalmazásának megnehezítésére. A harmadik lépés, megszüntetni / betiltani a homeopátiás szerek értékesítését.
Montecuccoli híres mondása szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz, amiből a gyógyszergyáraknál nincs hiány, így megjósólható a homeopátiás orvoslás és gyógyszeripar háborújának végkifejlete.

Magyarország jó úton halad a második lépés felé. Új törvényjavaslat igyekszik megnehezíteni a homeopátiás szerek forgalmazását.. Ebben természetesen egy szó sincs gazdasági érdekekről, de az indoklásban benne van, hogy a homeopátiás szerekben hívők nem nem veszik igénybe a gyógyszergyárak által gyártott termékeket.
Mivel a homeopátiás szerekre a legnagyobb igyekezettel sem sikerült ráfogni, hogy ártalmas, maradt az az érv, hogy hatástalan. Még belefért a törvényjavaslat magyarázatába némi lelki ráhatás: Aki nem a gyógyszergyári (egyébként rengeteg mellékhatással rendelkező) szerekkel folytatott kezelést választja, az a saját gyógyulását kockáztatja. Ezért ártalmas a homeopátia. - áll az indoklásában..

Ami viszont nem szerepel az indoklásban, hogy egy ilyen törvény jelentős vásárlóerőt terel a gyógyszergyárak karjaiba, akik bizonyára megtalálják módját köszönetük kifejezésére.
 

 

A törvényjavaslatról az egészségügyi államtitkár beszélt egy fórumon.


A homeopátiás szereket a jövőben nem lehet gyógyszernek hívni, és az uniós csatlakozás előtt regisztrált ilyen szerek közül csak azok maradhatnak a piacon, amelyek megfelelnek a gyógyszerkódex előírásainak – a parlament előtt levő törvénymódosítási javaslatról Horváth Ildikó  egészségügyért felelős államtitkár beszélt a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett köztestületi napon.

A politikus arra az egészségügyi salátatörvényre utalt, amelyet a múlt héten nyújtott be az emberi erőforrások minisztere, és amelynek parlamenti expozéját csütörtökön tartották. A javaslatcsomag a homeopátiás szerek visszaszorítása érdekében azt is előírná, hogy a gyógyszerészek csak úgy ajánlhatnak homeopátiás szert, hogy írásos részletes tájékoztatást a beteg rendelkezésére kell bocsátaniuk. Ha ezt megsértik, az szabálysértésnek minősülne.

A törvényjavaslat indoklásában a beterjesztő kifejti: a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különös abban az esetben, ha a hagyományos kezelésre a homeopátiás készítmények használata miatt nem kerül sor.

Horváth Ildikó pedig a szombati rendezvényen így érvelt: azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, kerüljük el, és legyen bátorságunk arra, hogy amire van bizonyíték, azt képviseljük.

A homeopátiás szerekkel kapcsolatban tavaly szeptemberben adott ki állásfoglalást az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. Ebben azt állapította meg az MTA-t is tagjai között tudó szervezet, hogy a készítmények bármilyen hatása csak a placebóhatásnak tudható be, és kártékonyak is lehetnek, mivel eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől. - írja hvg.hu/MTI


A gyógyszergyárak láthatatlan lobby tevékenysége sok helyen már elérte célját

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja