.

A gyógyító mézNemcsak édesség, hanem gyógyír is!

A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. A maja indiánok szerint például a Földet a méhisten teremtette: barlangrajz mézgyűjtésrőlnyelvükben ugyanaz a szó jelöli a világot és a mézet. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet, a piramisokban pedig mézes sütemények receptjeit is felfedezték.

"Amennyiben a méhek kipusztulnak a Földről, az emberiségnek még négy éve lenne hátra" – mondta Einstein.

A mondás csak átvitt értelemben igaz. "Amenyiben a virágok beporzását végző rovarok kipusztulnának" lenne a helyes kifejezés, de így leegyszerűsítve sokkal jobban hangzik.
A méhek, és a beporzó rovarok munkáját nem lehet túlbecsülni. Nélkülük összeomlana a mezőgazdaság. Nagyon kevés olyan növény létezeik, amely beporzás nélkül hoz termést.
A beporzás hasznos "mellékterméke" a méz, ami a méheknek az élelemet, az embereknek gyógyulást és élvezeti cikket jelent.

Ezt a méhészt ábrázoló10-15 ezer éves rajzot egy spanyolországi barlangban találták

Méz-az istenek eledeleAz ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet. Plinius egyenesen mennyei csodaszernek nevezte, Püthagorasz pedig úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken pedig fizetőeszközként szolgált.

Tudjuk, hogy a vikingek roborálószerként mézet vittek magukkal hajóútjaikra, a rómaiak pedig csata előtt mézzel erősítet­ték testüket.
Egyes források szerint Attila hun vezér mézes borral kínálta vendégeit.

Lássuk, hogyan is keletkezik ez a csodaszer!

A mézet a házi méhek áldozatos munkájának köszönhetjük. A méhek virágport és nektárt gyűjtenek a virágokból, de csak a nektárból lesz méz. A virágport a hátsó lábukon lévő „kosárban”, míg a nektárt a „mézgyomrukban” szállítják a kaptárba, ahol hatszögletű lépsejtekben készítik a mézet.

A nektárhoz - amely tulajdonképpen gyorsan romló, híg, vizes cukoroldat - a méhek hozzákeverik garatmirigyük váladékát, majd a szárnyukkal keltett légárammal néhány nap alatt elpárologtatják belőle a vizet. A méz így válik egyre sűrűbbé, töményebbé és egyben tartósabbá. Ebben a tömény cukros oldatban nem képesek elszaporodni a mikroorganizmusok. A méhek viasszal borítják be a sejteket.

mezi.jpgAz egyszeri felhasználót nem annyira a méz keletkezése, inkább az íze és hasznossága érdekli. Ennek nagy irodalma van. A mellett, hogy a mézes sütemények egész tárházát lehet a receptkönyvekben megtalálni, gyógyító hatásairól is rengeteget lehet olvasni.

A méz nagyon értékes táplálék, mintegy 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlő- és gyümölcscukrokat. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek is, mint például kalcium, foszfor, magnézium, vas vagy a cink. Vitamintartalma is egészen kivételes, van benne B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E-vitamin.

Napi egy kiskanál fogyasztása jótékony hatással van a szívbetegségben, gyomor- vagy légcsőhurutban szenvedőkre, segíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer védekező sejtjeit, nyugtatja az idegeket és enyhíti az alvászavarokat is.
Cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik, ezért nem terheli a hasnyálmirigyet. Erős fertőtlenítő és baktériumölő hatása van, a sérült bőrre kenve lakkszerű hártyát képez és lezárja a sebet. A mézzel kezelt sebek és vágások háromszor gyorsabban, és ami a legfontosabb, hegmentesen gyógyulnak! Hipokratész már több mint kétezer évvel ezelőtt is a mézet ajánlotta sebek gyógyítására.

A méz antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanások kezelésére, de ideális a száraz, érzékeny bőr számára is, mert a mézben lévő folyékony cukor elősegíti a felső szaruréteg optimális felépítését.

A mézes kenyér is jobban esik, ha tudományosan van alátámasztva: nem csak finom, hanem hasznos is.Munkában a méhecske


Hasonló cikk:  Az olívaolaj

Források: napidoktor.huaktivfogyás.hu ; mézbarlang.hu transindex

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja