Globális felmelegedés: az ember, vagy más ok van a háttérben?A globális felmelegedést, mint az emberi tevékenység következményét, a média tényként sulykolja az emberek fejébe, pedig ez még a szakértők között sem egyértelmű.


 

A klímakutatók egyik csoportja nem az emberi tevékenységet látja a változás okának


Több, mint 31 ezer klímakutató csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amely a "Globális felmelegedés" címszó alatt folytatott  kampányról rántja le a leplet. A propaganda szerint az emberi tevékenység által a légkörbe jutó szén-dioxid okozza a Föld melegedését és ennek csökkentésére az országoknak különféle szigorításokat kell bevezetniük.
A tudományos konszenzus, amely több, mint 9000 Ph.D. tudóst foglal magában, ezzel ellentétben azt állítja, hogy a Föld légkörében természetes jelenség a szén-dioxid és a klímaváltozásnak természetes okai vannak.

Frederick Seitz, az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája korábbi elnökének a levele is megjelent a petícióval együtt. A levél figyelmeztet a szén-dioxid-ellenes hibás tudományra. "A szén-dioxid lényegében az élet egy csodálatos molekulája, nem pedig veszélyes szennyező anyag, amit el kell távolítani a légkörből." - írja.

A Föld hőmérséklete sohasem volt állandó, korábban is voltak jégkorszakok és felmelegedések. Úgy 600 millió éve a trópusokig tartott a jégtakaró, 55 millió éve pedig mediterrán éghajlat uralkodott az északi sarkvidéken. Az utolsó jégkorszak 10-12 ezer éve ért véget, azóta kissebb - nagyobb szünetekkel folyamatosan melegszik a Föld,
 
600 millió éve                                                                             55 millió éve

A kutatók most azon vitatkoznak, hogy a jelenlegi periódus egy természetes, vagy emberi tevékenység okozta folyamat.

A petíciót aláíró kutatók sürgetik a választott vezetőket, hogy utasítsák el a globális felmelegedésről szóló megállapodást, amelyet 1997 decemberében Japánban, Kyotóban írtak meg, mivel a széndioxid eltávolítása valójában kárt okoz a bolygónak.
  

Donald Trump már választási kampányában is kételkedett a globális felmelegedés emberi okaiban ezért júniusban úgy döntött, hogy USA-t kilépteti a párizsi éghajlat-változási megállapodásból.   Ennek tudományos és gazdasági okai is vannak. Tudományos részről azoknak a klímakutatóknak a véleményére hallgatott akik a jelenlegi melegedési folyamat mögött nem az ipari tevékenységet látják, gazdaságilag pedig rengeteg kényszer beruházástól kíméli meg az államokat.A klímakutatók másik csportja által vizsgált adatok

 

A globális átlaghőmérséklet eltérése az 1951–1980 közötti időszak átlagától és a Mauna Loa Obszervatóriumban (Hawaii) mért légköri CO2-koncentráció alakulása


A légköri szén-dioxid-koncentráció alakulása időszámításunk kezdetétől 2000-ig a Law Dome-i (Antarktisz) jégfuratból mért adatok ), illetve 1980 és 2015 közötta NOAA globális mérőhálózatának adatai alapján.
A grafikonok forrása:http: //www.matud.iif.hu/2016/12/05.htm

A két grafikon egyértelműen mutatja a CO2 koncentráció növekedést és a hőmérséklet emelkedését az utóbbi 100-200 évben. A kutatók körében ennek okáról jelentős nézeteltérések vannak. A koncentráció rohamos emelkedése az ipari forradalom (1800-as évek) kezdetétől tart. Ebből a kutatók jelentős része azt a következtetést vonta le a melegedés az emberi tevékenység következménye.

Összefoglalva megállapítható, hogy a 12 ezer éve kezdődött melegedési folyamatot nem a neandervölgyi ember tűzhasználata váltotta ki. Ekkor egy olyan olyan periódus kezdődött, ami az évmilliók során a Föld életében rendszeresen előfordult. Hogy ez a mostani folyamat meddig tart, és mi lesz a hatása az emberi civilizációra, egyenlőre nem tudni. Ami viszont biztos, a tudomány még nem tart ott, hogy egy világméretű éghajlat változást meggátoljon, vagy a visszájára fordítson.

IAz is lehet, hogy a klímakutatók mindkét csoportjának igaza van.  Az utolsó jégkorszak végét okozó és napjainkban is tartó melegedést nem az emberi tevékenység váltotta ki, legfeljebb rásegít erre a folyamatra.


P.R.

donációVár a Costa del Sol