.

Futómű nélkül hajtott végre sikeres kényszerleszállást egy utasszállító repülőSzerencsés kimenetelű kényszerleszállást hajtott végre egy lengyel utasszállító repülőgép a varsói reptéren, miután a leszállás előtt kiderült, hogy gép futóművei nem nyílnak ki.
 

A kényszerleszállás még 2011 novemberében történt, de az esetet most újra elővette a sajtó. Nem is meglepő, hiszen valóban elképesztő landolást vitt véghez a Boeing-767 típusú repülőgép pilótája. A LOT társaság repülőgépe 230 emberrel a fedélzetén New Yorkból érkezett és a varsói leszállás előtt kiderült, hogy nem működnek a futóművei. Emiatt a Boeing hosszasan körözött a lengyel főváros felett, hogy kifogyjon a maradék üzemanyag, nehogy a leszálláskor keletkező szikráktól meggyulladjaon. A pilóta csak ez után kezdte meg a leszállást. (Körözés közben a futóműveket alternatív módszerekkel sem sikerült kiengedni). A behúzott futómű miatt a gép a hasával ért földet.


 
A kifutópályát előzőleg gyulladásgátló habbal borították be a reptér alkalmazottai. A hasán csúszó, csikorgó gép körül szikrák csaptak fel, így a kivonult tűzoltók elővigyázatosságból vízzel és habbal árasztották el a Boeinget. Az utasokat csúszdákon menekítették ki a gépből, a leszállás után 90 másodpercen belül máris evakuálták a repülőt, melyen senki sem sérült meg. Tadeusz Wrona pilóta és Jerzy Szwartz másodpilóta hatalmas bravúrt hajtott végre.
 
A repülőt pontosan a leszállópálya tengelyvinalába kellett letenni, hiszen az ettől való legkissebb eltérés esetén is a korányozhatatlan gép lesodródik a betonról, aminek beláthatatlan következményei lehettek volna.<iframe width="637" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/Q9WNnJprwzU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja