.

Füstölő szellemváros: Centralia
A város ami az alatta lévő kőszénnek köszönhette virágzását és pusztulását


A kisváros alapítását az 1840-es évekre teszik, amikor is Johnathan Faust egy Bulls Head Tavern nevű éttermet húzott fel a leendő város központjában. Hamarosan kiderült, a föld hatalmas szénvagyont rejt.
A kitermelés csak 1854-ben kezdődött, ekkor rohamosan fejlődni kezdett a város, új munkahelyek teremtek, boltok, bárok és éttermek sorban nyitottak meg. A városban volt általános iskola, középiskola, hét templom, öt hotel, közel 30 saloon, söröző, két színház, bank, posta és 30 különféle bolt.

Centralia több mint száz évig élte aranykorát.

1962 májusában a város vezetősége a tűzoltókat bízta meg, hogy az Amerikai Háborús Hősök Emléknapjának ünnepségére takarítsák ki a várost. A felkérésnek eleget is tettek:
Összegyűjtötték a szemetet, és az Odd Fellows nevű temető közelében lévő régi bányajáratokba hordták, majd költségkímélő megoldásként begyújtották, aztán hagyták égni.
Amikor minden szemét elégett, eloltották a tüzet. Legalábbis azt hitték.

Aztán rájöttek, hogy a föld alatt továbbra is izzik a szén. Csendben, "fű alatt" több millió dollárt áldoztak a tűz megfékezésére, de hiába. Nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, hiszen nem jelentett közvetlen veszélyt a lakosokra nézve, azt gondolták majd csak elalszik magától.

Centraliában ezek után még 17 évig ment minden a normális kerékvágásban, miközben a föld alatt lévő hatalmas mennyiségű szénkészlet nagy része izzott, és egyre csak terjedt.

Csak jóval később, 1978-ban érzékelték, hogy nagyobb a baj, amikor egy helyi benzinkutas megmérte a tartályban lévő üzemanyag mennyiségét, ekkor vette észre, hogy a mérő nagyon felmelegedett. A tartályba egy hőmérőt leengedve, megdöbbenve tapasztalta, hogy a benzin  77.8 °C fokra melegedett.

Egy 1983-as tanulmány szerint a földalatti tűz eloltása több mint félmilliárd dollárba került volna. Ennyi pénz viszont nem állt rendelkezésére a városnak. Annyi azonban igen, hogy a lakóinak nagy részét biztonságosabb helyre, egy közeli városba, Ashlandba telepítsék át 1984-től.

Többen ellenálltak a rendeltetésnek mondván, át akarják őket verni, és csupán a hatalmas szénkészletet rejtő földjüket akarják áron alul megkaparintani.

Végül 1992-ben Pennsylvania állam megvette a legtöbb még megmaradt ingatlant. 1993-ban pedig le kellett zárni a városhoz vezető 61-es főutat, mivel a javítások ellenére megsüllyedt és széttöredezett. A föld alatt égő szén füstje a repedéseken tör utat a légkörbe.


A környék a katasztrófaturisták kedvelt helye lett.

Napjainkban a tűz kiterjedése mintegy 1.6 km², ami több irányban is folyamatosan terjed.
Akár ezer évig is éghet, hatalmas mennyiségű szén-monoxidot és egyéb mérges gázokat engedve a légkörbe.
A város szimbolikus halálát a 17927-es postai irányítószám visszavonása jelentette 2002-ben.

Tanulság: szénbányában nem rakunk tüzet.

A Silent Hill című film rendezőjét is a füstölő szellemváros ihlette meg.

Forrás:  szellemvarosokavilagban
 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol