A Földközi-tengerben rengeteg műanyag mikroszemcsét találtakA műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintákban - számolt be a BBC hírportálja.

 

Az áramlatok juttatják a mélybe a szennyezést

A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, melyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak. Tanulmányuk a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg.
 

Földközi-tengeregyik ahangulatos öble   Forrás: Haiku Deck
 

A darabok között ruházati vagy más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái voltak.

 
A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában, a hulladék 60%-a műanyag.
Forrás: https://www.sciencefocus.com/planet-earth/how-clean-is-the-mediterranean/
 

A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék - vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák - a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda.

A felszíni szemétszigetek csak egy százalékát adják a szennyezésnek

"Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondoljunk csak a víz alatti dűnékre, amelyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek, a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak.

Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket" - mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.
 
A Földközi-tenger aljzatán leüllepedő üledékbe rengeteg műanyagszemcse ágyazódik be (a kép illusztráció)Forrás: ARTE Distribution

A kalkulációk alapján évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból.

Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg mindössze az egy százalékát képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak, a többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet.

 
(Forrás: MTI)
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol