.

Fogyatkoznak az ibériai hiúzok
A világ legveszélyeztettebb macskafajtája az ibériai hiúz
 


Az ibériai, vagy spanyol hiúz egykor gyakori állat volt az Ibériai félszigeten, sőt dél-Franciaországban is élt néhány példány. A 20. század elején még körülbelül 100 000 példánya élt, de a '60-as és '90-es évek közt az állatok 80%-a eltűnt, a vadászat és az üregi nyulak megfogyatkozásának következtében. A spanyol hiúznak mára csak elszórt populációi maradtak Spanyolország délnyugati részén, Portugáliából pedig talán már ki is pusztult. Legnagyobb populációja a dél-spanyolországi Doñana Nemzeti Parkban található.

Ezért különösen szomorú, hogy az ibériai hiúzból tavaly 14-et ütöttek el, idén már április végéig 6-ot. Hogy ez sok-e? Nagyon: ebből a hiúzfajtából 2009-es adatok szerint már csak 230 felnőtt példány él.


Veszélyt jelent még a populációra paratölgy-erdők kivágása, a szőrméjéért való vadászat (amit szigorúan büntetnek és mára már nem jellemző) és a legfőbb táplálékuknak számító üregi nyúlak fogyatkozása.  Azonban mégis az autók veszélyeztetik legjobban a hiúzokat, 2000 óta a párduchiúzok 62%-a gázolásban pusztult el. Még utolsó menedékükben, a Doñana Nemzeti Parkban sincsenek biztonságban az autóktól. Szakemberek szerint, ha az állatok ilyen mértékben hullanak el, az ibériai hiúz öt éven belül kipusztulhat.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol