.

Feléljük a Földet, és nem törödünk a jövővelSzülőhelyét éli fel az emberiség

 

Az emberiség idén már augusztus elejére nagyobbat harap ki a természetből, mint amekkorát a bolygónk pótolni tud. A Föld nem bírja az ember tempóját, a lassítás része lehet egy vegetáriánus lakoma is.

Újabb hat hat nappal korábbra került az Ökológiai Túlfogyasztás Napja, vagyis idén már augusztus 2-án elérte az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. A dátum évről évre előrébb kerül - írja a hirado.hu.

Az ökológiai túlfogyasztás oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amit az óceánok és az erdők el tudnak nyelni, és gyorsabb ütemben halászunk és vágunk ki erdőket, mint amilyen ütemben azok újra tudnának termelődni.

Annak, hogy többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra, olyan konkrét negatív hatásai vannak például, hogy gyakoribbak a hőségriadók Magyarországon, az egész világon kevesebb a rendelkezésre álló tiszta víz és ehető hal – közölte már a nap „alkalmából” a CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület.

Környezetvédők szerint a bolygó természeti erőforrásainak kizsákmányolása ellen például azzal is tehet bárki, ha tesz néhány egyszerű fogadalmat. Az egyik, hogy rendez egy vegetáriánus vacsorát. Ezzel nem csak az iparszerű, és világszerte sok esetben rengeteg szenvedést okozó húságazattal szemben mutathat alternatívát, hanem a környezetet is óvhatja.

A húsipar, illetve a hozzákapcsolódó állattenyésztés ugyanis a legnagyobb vízfogyasztók közé tartoznak. Egységnyi hús előállításához nagyságrendekkel több víz kell, mint növényi eredetű táplálék esetében. Ezen kívül az állattenyésztés rendkívüli mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok felszaporodásához a légkörben. Főleg a a kérődző állatok tartásával kerül szén-dioxid és metán a légtérbe.

Ha elolvassuk ezt a cikket, alán még azt is mondjuk, hú-ha, aztán minden változatlanul megy tovább.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja