.

Extra érzékek, amelyekről talán nem is tudunkSokan rendelkeznek furcsa emberi érzékekkel. Erős pszichés érzékenységnek lehetnek birtokosai, vagy alap érzékeszerveken túli (ESP) érzékeléssel vannak megáldva.


De honnan tudhatjuk, hogy több emberi érzékkel rendelkezünk, mint az átlag? Talán tudnunk kell felismerni a jeleket, hogy egy hatodik érzék is a birtokunkban van. Némi tudás az érzékszervi tudatosság típusairól szintén segíthet.


Mi az érzékszerveken túli érzékelés (ESP)?

Az ESP a tudat által feldolgozott információkra utal, a közönséges érzékek helyett. J.B. Rhine, a Duke Egyetem pszichológusa alkotta meg a kifejezést. Olyan képességeket foglal magában, mint a tisztánlátás, a telepátia, a prekogníció (jövőbelátás) vagy a retrokogníció (a távoli múlt eseményeinek látása).

Több érzék létezik, mint gondolnád

A látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés az öt emberi érzék, amelyeket már jól ismerünk. És vannak olyanok, amelyeket ugyan használunk, de ritkán gondolunk rájuk.

Van például a propriocepció, amely lehetővé teszi, hogy megmondjuk, hol vannak a testrészeink a többihez képest. A rendőrség ezt használja annak eldöntésére, hogy valaki ivott-e. Az autós, aki nem részeg, az ujjaival képes megérinteni az orrát.

Aztán ott vannak a feszültség érzékelők. Segítségükkel észlelhetjük az izomzatunk zsibbadását vagy feszességét. Létezik még a nocicepció vagy fájdalomérzés. Természetesen rendelkezünk egyensúly érzékkel, amely lehetővé teszi, hogy egy kötélen sétáljunk. De gondoltál például a magnetorecepcióra? Ez teszi lehetővé, hogy érzékeljük a mágneses mezőket.

Valójában sokféle érzékelés létezik. Vannak emberek, akik képesek az elméjükön keresztül feldolgozni az információkat az öt érzék helyett, amit ismerünk.

Az olyan karakterek, mint az Xmen, nem is olyan erőltetettek, mint hinnénk. Vannak olyan emberek, akik extra emberi érzékekkel rendelkeznek, és akár te is közéjük tartozhatsz.

Extra emberi érzékek, amelyekről soha nem tudtad, hogy rendelkezel velük

Vajon mik lehetnek azok az extra emberi érzékek, amelyekkel rendelkezünk anélkül, hogy valaha is tudatában lettünk volna? Előre jelezzük, hogy közülük néhány meglehetősen hátborzongató.

1. Látod a sötétben a kezed

Először is, a sötétben észreveszed a kezed körvonalát. A Rochester-i Egyetem szerint az emberek mintegy fele élénk képeket láthat bekötött szemmel. A kutatók azt mondják, hogy a testrészek okozhatják a dolgok észlelését a szem helyett, így más tárgyakat is érzékelhetünk. Használhatod az orrodat, hogy navigálj egy sötét szobában, amely segít tudni, hol vannak a dolgok. (1)

2. Hallani a különbséget a meleg és a hideg víz között

Meg tudod mondani, hogy a folyó víz forró vagy hideg csak az alapján, hogy hallod? A brit Condiment Junkie cég szerint ez lehetséges. Meg lehet hallani a különbséget, mert több molekula van a hideg vízben. A hideg víz viszkózusabb, mint a forró víz, ami megmagyarázza, hogy miért nem fogod ilyen egyértelműen hallani. Továbbá, a forró víz jobban buborékozik, mint a hideg víz, és több zajt hoz létre. (2)

3. A verejtékezés boldoggá teszi a többieket

Amikor az izzadságra gondolunk, a hónalj jut az eszünkbe. Talán inkább egy mosolygós arcra kellene gondolnunk. Az Utrecht Egyetem szerint boldog lesz valaki, amikor egy boldog ember verejtékét szagolja. Az egyetem kutatói 12 verejték mintát vettek 12 egészséges fiatalembertől. Nőket kértek arra, hogy szagolják meg a verejtékeket, miután olyan videókat néztek, amelyek érzelmi reakciókat válthattak ki náluk. A vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy a boldog urak verejtéke ugyanolyan örömöt keltett bennük. (3)
 

4. Az immunrendszer kiszagolható

Azt is tudhatjuk, hogy mennyire egészséges egy ember, ha megszagoljuk őt. Meg tudjuk mondani, hogy milyen idős az illető az illata alapján. Az idősek jellegzetes illattal rendelkeznek. Továbbá meg tudjuk mondani, hogy milyen jól van.

A jól ismert izzadt póló tanulmány során, amikor nők szagolták meg férfiak ruháit, a hölgyek azon urakhoz vonzódtak, akiknek az immunrendszer génjeik különböztek az övékétől. (4)

5. Víz alatti emberfeletti hallás

Az emberi lények nem éppen a legjobb hallók. Legfeljebb 20000 Hertzet vagyunk képesek meghallani, miközben négylábú barátaink a kutyák akár a 45000 Hertz-et is érzékelik.

Furcsa módon a hallás javulhat, ha víz alatt vagyunk. A hang információs csatornák közvetlenül a mastoidhoz, vagy a fül mögötti csonthoz futnak be, amikor úszunk. Ez megmagyarázhatja, hogy miért hallunk jól akkor. (5)

6. Orr, amely megérzi a halál illatát

Az orr arra is figyelmeztethet, hogy közeledik a halál. A kutatók putreszcinnek tettek ki embereket, ami egy büdös kémiai anyag, melyet a rothadó testek termelnek. Azt tapasztalták, hogy a szag az állatok esetében fellépő üss vagy fuss választ váltotta ki. Tehát a halál szaga figyelmeztet a veszélyre. (6)

7. Életmentő képességek

Más kutatások azt mutatják, hogy az ideges embereknek életmentő készségeik vannak. Azt állítják, hogy az aggódó emberek az agyuk különböző részeit használják a nyugodt emberekhez képest a fenyegetés felderítése érdekében.

Míg a nyugodt természetű emberek a veszélyt a másik személy testbeszéde alapján ismerik fel, az ideges emberek az agyuk azon részeiben dolgozzák fel a fenyegetéseket, amelyek azonnali cselekvést tesznek lehetővé. Vagyis rájönnek, hogy azonnali menekülésre van szükség, ellentétben a nyugodtabb egyénekkel, akiknek némi időt vesz igénybe az információk feldolgozása. (7)

8. A mágneses mezők érzékelése

A Massachusettsi Egyetem Kommunikációs Iskolája megerősítette, hogy a szem retinájában található fehérje képes érzékelni a mágneses mezőket. A Flavoprotein, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy érzékeljék a Föld mágneses mezőjét, fényérzékeny mágneses szenzorként funkcionálnak. (8)

9. A személyiség kiszaglása

Egy személy karaktere megítélhető egy fényképből vagy egy videóból. A szaglás azonban lehetővé teszi ugyanezt. Egy tanulmány kimutatta, hogy egyesek képesek megmondani mások illatából, hogy extrovertált, domináns vagy neurotikus emberek. (9)


újvilágtudat és forrásai


(1) - https://rochester.edu/news/show.php?id=7582
(2) - http://condimentjunkie.co.uk/blog/2014/3/31/hot-cold
(3) - https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150416084348.htm
(4) - http://www.pbs.org/wgbh/evolution/library/01/6/l_016_08.html
(5) - https://www.noisyplanet.nidcd.nih.gov/have-you-heard/humans-hear-high-pitches-under-water
(6) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551835/
(7) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656338/
(8) - http://www.umassmed.edu/news/news-archives/2011/06/magnetic_sixth_sense/
(9) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719001/


 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja