.

Érzelem és intelligenciaÉrzelmi Intelligencia

 
Az inteligencia az aml az embert emberré teszi. A legtöbben azt hiszik, egy ember vagy intelligens vagy nem. Pedig az igazság az, hogy többféle intelligencia létezik, vagyis, ha valaki nem jó matekból, az még nem jelenti azt, hogy a buták közé kell sorolni. A többszörös intelligencia elmélete egy amerikai pszichológustól, Howard Gardnertől származik, aki 7-féle inteliegciát sorol fel 1983-ban megjelent tanlmányában. (nyelvi, logikai-matematikai, téri, zenei, testi-kinesztéziás és kétféle személyes intelligenciát, amit összevonva érzelmi intelligenciának hívnak)
 

Az érzelmek nem  kortól függnek
 
Ezek közül a legfontosabbnak tartott érzelmi intelligencia azt a képességet jelöli, hogy egy ember milyen jól tudja megérteni, kezelni a saját érzelmeit, valamint adott esetben átérezni másokét. Ettől függ életünk minősége, helyünk a társadalomban, tevékenységünk sikere. A jó hír az, hogy ez a képesség fejleszthető.
 

Az intelligencia az értelem rokonszava.  Jelentése egy adott személy értelme, képessége, az ismeretek kezelésére.


Az érzelmi intelligencia kézben tartható, fejleszthető.


Az emberi lény nem csak fizikai testből, hanem gondolatokból és a gondolatai által kiváltott megfoghatatlan érzelmek sokaságából áll. Ezek az érzelmek néha olyan cselekedetekre ragadtatnak el bennünket, amit később magunk is megbánunk.

Sok ember sokszor bokán rúgná saját magát egy meggondolatlan kijelentéséért, amit haragjában, vagy idegességében tett. Máskor meg az a probléma, hogy nem tudja kifejezni empátiáját mások érzelmei felé. Olyan is előfordúl, hogy valamely más ok miatt bánkódik, emészti magát. lyenkor csak szívünk és eszünk összhangja képes a jó megoldásra. De mit tegyünk?
 

A jó közérzethez együtt kell működni

Mindenki életében előfordulnak nehéz időszakok, amikor nem tudják, hogy velük, vagy környezetükkel van e a baj és igényelnék az útmutatást, hogyan tudnának kikeveredni az érzelmeik útvesztőjéből. Ha igény van útmutatásra megjelennek az útmutató tanácsadók.
Ez természetes folyamat, hiszen minden hiány kikényszeríti a hiánypótló megoldást. Nincs ez másként kis hazánban sem.
 
Magyarországon a Szi akadémia fejlesztette ki a SZI kommunikáció módszerét ami rávezet az együttműködő, erőszakmentes kommunikációra, önismeretre tanít, bemutatja hogyan működik és hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia, érthető módon ismerteti a vonzás törvényét, segít a bűntudat a csalódás, megkritizáltság feldolgozásában.
Szabó Ilona,  a SZI akadémia létrehozója, "A csoda nem csak 3 napig tart" című nagysikerű könyv szerzője különboző helyszíneken rendszeresen tart előadásokat, melyben a mindennapi életet nehezítő érzelmi gondokról esik szó.

(Szabó Ilonának május 23-tól  Spanyolországban lesz egy 9 napos tanfolyama, melyről bővebben itt lehet informálódni)

Érzelmi gubancok a kert végi kispadon ülő Julcsi néni életében, és egy multinacionális vállalat igazgatójának érzéseiben egyformán jelen vannak, de nem mindegy, hogyan tudják ezeket feldolgozni.

Európában számos pszichológus foglalkozik ezzel a témával, előadásaik mindig telt házat vonzanak. Erre vonatkozó felmérések nem készültek, de az előadások látogatottsága azt jelzi, sok ember keresi a megoldást, hogy megszabadulhasson zavaró érzéseitől,

A zavaró, bántó érzéseink feldolgozása nem iskolai végzettségtől hanem az érzelmi intelligenciánktól függ.


P.R.

 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja