.

Ennyi maradt az Oroville gát túlfolyójábólA kaliforniai vízügyi hatóság drámai légi felvételeket hozott nyilvánosságra az államban található Oroville gátról, melynek árapasztója februárban megrepedt. A gát összeomlásának veszélye miatt 188 ezer kalforniai lakost kellett kitelepíteni otthonából néhány nap alatt.A normál állapot és a tragédia elkerülése miatti vízszint csökkentés


A lezúduló víztömeg utat tört magának a beton lefolyó mellett

A vízügyi hatóság a fő árapasztót február 27-én, hétfőn lezárta, hogy értékelni tudják a károk mértékét, és hogy elkezdhessék a becslések szerint 1,15 millió köbméter törmelék eltávolítását, ami elég lenne ahhoz, hogy megtöltse a 68 ezer férőhelyes Houston Astrodome-ot. Amikor az árapasztó megrongálódott, a több milliárd köbméter víz széttépte a betont, kicsavarta a fákat és elmosta a földet, amelynek következtében egy hatalmas szakadék jött létre, amely az alábbi videóban látható.


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/UyvDPt-HU3g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az esemény miatt leállt a Hyatt Erőmű, egy vízierőmű létesítmény, amely segít szabályozni a tározó vízszintjét. Két másik közeli vízierőmű gát, a Thermalito Elterelő Gát és a Thermalito Szivattyús-Erőmű szintén az Oroville tóra támaszkodik, tovább folytatta működését a katasztrófahelyzet során. Ha a mérnökök nem tudják helyreállítani a Hyatt működését a következő néhány napban, akkor a vízügyi hatóságnak ismét a sérült sürgősségi árapasztóval kell szabályoznia a víz szintjét.

Mivel a fő árapasztót lezárták, a víz szintje egy métert emelkedett, elérve a 257 méteres magasságot. A gát tisztviselői azt mondják, hogy a gát biztonságos marad mindaddig, amíg a víz szintje 259 méter alatt marad.

A víz szintje legmagasabb pontját február 11-én érte el az ijesztő 274 méterrel, amely elöntötte az árapasztót és emiatt egy három napos kiürítés vette kezdetét.

Az Oroville gátat, Amerika legmagasabb ilyen jellegű építményét 1968-ban nyitották meg, és egyike az országban található 4000 gátnak, amelyek az Amerikai Építőmérnöki Társaság szerint "hiányosak" és hajlamosak a meghibásodásra.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/GlSGDGTaCh0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Forrás: újvilágtudat

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja