.

Élet a VatikánbanA Vatikán belülről


Egyszer megkérdezték II. János Pált, (balra lent) hogyan él a pápa az egyházi államban, mire a humoráról is ismert főpap ezt válaszolta: "Ugyanúgy lakik, eszik, alszik, mint bárki más - csak őt folyton figyelik."
Ami már csak azért sem furcsa, hiszen a kis állam területe mindössze fél négyzetkilométer, és így érthetően nagy a "népsűrűség". Itt összezsúfolva rengeteg intézményt találunk. Bizony a törpeállam eléggé "szűkre szabott".
A választott abszolút monarchia mint államforma az egész földön egyedül itt létezik. A pápának teljhatalma van az állam körülbelül 1000 polgára fölött (akik csaknem mind férfiak), de elég kevesen laknak közülük állandóan a Vatikán területén. Úgy is mondhatnánk, hogy ez egy szocialista állam, ugyanis mindent államosítottak. Itt az állam tulajdonát képezik az ingatlanok, a kereskedelem, a média, sőt még az építőipari (főleg karbantartással foglalkozó) vállalat is.
Amúgy számos jele van annak, hogy ez csakugyan egy önálló állam - akkor is, ha külső segítség nélkül egyetlen napig sem létezhetne önállóan. Róma, az olasz főváros egyik nyugati negyedében terül el, nem messze a Tevere (Tiberis) partjától, és határait olasz és vatikáni megbízatású fegyveresek vigyázzák. Van saját posta és bélyegkiadás, van rádióállomása (igaz, ez már csak olasz területen fért el), vernek saját pénzt, mi több, a mindössze pár keskeny utcával és parkkal rendelkező "országnak" saját közúti közlekedési szabályzata van. A vatikáni KRESZ meglehetősen rövid olvasmány...

A svájci gárda
Diplomatái ott vannak minden nemzetközi szervezetben és a fontosabb fővárosokban. Sokan figyelnek rájuk, mert remekül felkészített, sok nyelven beszélő, jó képességű emberek. No igen, a Vatikánnak van ugyanis saját diplomataképző akadémiája, amit számos főpap is elvégez.
A Vatikán falai között naponta több mint 4500 ember dolgozik, vagyis az "államosított állam" egyben jelentős munkaadó is. Jó a szociális háló és a fizetés, sok a szabadnap - itt ugyanis a számos egyházi ünnep mindegyikét betartják és munkaszünettel ünneplik. A dolgozók vámmentesen vásárolhatnak a Vatikán bevásárlóközpontjában vagy gyógyszertárában, szerepelhetnek saját tévéállomásában vagy utazhatnak különleges rendszámtáblával ellátott autóin. Aki megbetegszik, arra a csaknem 50 orvost alkalmazó egészségügyi szolgálat és jól felszerelt szakrendelők várnak.
Amit kevesen tudnak: a Vatikánnak saját benzinkútja is van, ahol 30 százalékkal olcsóbban lehet a drága folyadékhoz jutni, mint bárhol Olaszországban.
Persze mindez csak a magukat kis kártyával igazoló állampolgároknak, vagy állandó vatikáni alkalmazottaknak jár (a gyógyszereket kivéve). De vannak itt másféle boltok is. Szintén vámmentesen lehet ruhát, órákat, ékszereket, alkoholokat, vagy éppen világhírű kozmetikai termékeket stb. vásárolni. Az egyik park legtávolabbi végében van a helikopter-leszállóhely - innen indul a pápa az egyik római reptérre, ha külföldre utazik. Amúgy a leszállóhelyet a svájci gárda - a Vatikán "hadereje" - használja gyakorlótérként.
Csaknem százéves már a vatikáni nyomda, ahol a világ számos nyelvén nyomtatnak nemcsak könyveket, de brosúrákat, plakátokat, egyéb egyházi iratokat is. Igaz, itt már 1587-ben használták ezt a remek találmányt. És bár sokan úgy vélnék, hogy a magas egyházi körök konzervatív módon nem pártolták a technikát - ez nem igaz. Itt mindig gyorsan felbukkantak a tudomány és a technika legújabbb termékei. Erről bárki meggyőződhet most is, hiszen a Vatikán "rajta van" az interneten is. Ehhez elég felkeresni a furcsa állam honlapját (www.vatican.va), és akár a pápának is küldhetünk e-mailt...

Nemere István

Forrás: (Nahát 2000. október)
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja