.

Élednek a kullancsokVisszavonhatatlanul itt a tavasz, még ha időnként a tél újabb támadásokat is indít.

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a Nap és egyre jobban kívánkozunk a szabadba. Azonban egy kellemes erdei sáta hangulatát tönkreteheti egy véletlen találkozás az ilyenkor éledező kullancsok egyikével.
 

A kullancs a természet része, mint ilyen régi ismerőse az embernek.  Régen az emberek nem szörnyűlködtek, nem futottak orvoshoz vagy javasasszonyhoz mikor találkoztak vele, tudomásúl vették létezését és egyszerű természetességgel léptek fel ellene.
Emlékszem, fiatal koromban létogatóban voltam a Zalában élő dédmamánál, amikor a kerti kiskonyhában a dédi elkapta a macskát és egy ügyes mozdulattal, puszta kézzel húzta ki belőle a már tetemesre hízott kullancsot.


A kullancs évmilliók óta abból él, hogy szívja más melegvérű állatok vérét. Az ember nem tartja magát állatnak, de a kullancs nem tesz ilyen rendszertani besorolást, neki az embervér is melegvér és igen jóízű táplálék.
 

Ez az éhes, üres potrohú kullancs ebédjéhez keres megfelelő helyet

Ahhoz, hogy elkerüljük a találkozást ezekkel a kellemetlen vérszívókkal, tudnunk kell, hol találkozhatunk velük a legnagyobb valószínűséggel.

A kullancsok nem a fák tetejéről ugranak az alattuk elhaldókra. mivel a közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombozatán élnek. Sőt! KIfejezetten utálják az ott uralkodó körülményeket; a fényt, a meleget, a szárazságot. A kullancsok ugyanis rendkívül érzékenyek a vízvesztésből adódó kiszáradásra. Ezen állatok számára az ideális életteret a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet jelenti.
 

Kullancsok által kedvelt területek erdőkben a füves részek és fás növényzet találkozásánál találhatók, továbbá a magas fűben és alacsony bokrokon is szeretnek megtelepedni.


Bármennyire is vigyázunk mégis előfordúhat, hogy valamelyik növényről ruhánkra onnan meg a bőrunkbe kerüljön ez a nem kívánt látogató. Az erdei séták után nem árt testünkön egy killancsvizitet tartani. Legtöbbször nem találunk, de előfordulhat, hogy mégis összeszedtünk egyet.
 

Ilyenkor mit tegyünk és mit ne tegyünk?


Nem kell azonnal sírógörcsöt kapva orvoshoz rohanni, az sok idbe tellik. Legjobb ha azonnal mi intézzük el e kullancs kiszedését egy csipesszel, de ha ilyenünk nincs, akár egy cérnaszál segítségével.
 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_0pYbYo2Bw8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A gyúgyszertárakban kaphatók mindenféle kullancseltávolító csipeszek az egyszerű műanyag bevágott végű kanáltól kezdve az igényesebb vásárlók számára készült rugós szerkezetig. Azonban mindegyik ugyan azt a célt szolgálja: a kullancs fejének letépése és bőrben maradása nélkül lehet velük kiszedni a vérszívót.
 


Fontos

 
- A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni és nem javasolt tűvel kikaparni. Ha átszakítjuk a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. Hasonló elvek alapján ne tekergessük a bőrbe fúródott kullancs potrohát, az óramutató járásával megegyező irányba sem! Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az emberbe.

- Ha összeszedtük a kullancsot, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben).

- Tévhit, hogy kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni. Az eltávolításnál az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Ha már az erdőben, kirándulás közben észrevesszük, hogy kullancs kapaszkodott belénk, akár puszta kézzel is kiszedhetjük.

- A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogjuk meg a csipesszel, és húzzuk ki, tekergetés nélkül. A kullancs kiszedésénél mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!
 
A szabadban való séta örömét nem szabad a küllancsoktól való félelem miatt feladni, inkább készüljünk fel a kellemetlen látogató gyors eltávolítására.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja