.

Egy pap találta meg a világ 13. legnagyobb gyémántjátEgy keresztény pap 709 karátos gyémántot talált a Sierra Leone-i Koto területén. Ez a világon valaha előkerült 13. legnagyobb gyémánt. Az afrikai ország központi bankjába őrzik, az elnök külön megköszönte a megtalálónak, hogy nem adta el külföldre.
 

Star of Sierra Leone   Az országban 1972-ben talált legnagyobb gyémánt

1972 óta nem találtak Sierra Leonéban akkora gyémántot, mint a napokban egy keresztény pap, aki szabadúszóként kutatott a gazdag lelőhelyeket rejtő országban értékes kövek után – számolt be róla a BBC.

A nyersgyémántot eljuttatták az ország elnökének, aki a fővárosban, Freetownban a központi bankban helyezte el. Ernest Bai Koroma elnök megköszönte Koto helyi vezetőjének, hogy a hatalmas érték nem került külföldre. Sierra Leone gazdag gyémántlelőhely, és a polgárháborúban a szembenálló felek rabszolgamunkában dolgoztatták a bányászokat, mert gyémánttal fizettek a külföldi fegyverekért. Később a csempészet vált meghatározóvá.

A pap által talált nyersgyémánt 709 karátos, de az értéke egyelőre nehezen megállapítható, mert a minőségétől és nem a méretétől függ.

Tavaly májusban egy gyémántbányászattal foglalkozó cég árverésre bocsátott egy 813 karátos gyémántot, amelyért 63 millió dollárt (majdnem 18 milliárd forint) adtak.

Az Emmanuel Momoh atya által talált gyémánt a világ 13. legnagyobbja a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint.

A világ öt legnagyobb gyémántja:

  • Cullinan, 3107 karát, Dél-Afrika (1905)
  • Lesedi La Rona, 1111 karát, Botswana (2015)
  • Excelsior, 995 karát, Dél-Afrika (1893)
  • Star of Sierra Leone, 969 karát, Sierra Leone (1972)
  • Incomparable, 890 karát, Kongó (1984)
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja