.

Egy kép három arcEgy képbe sűritve:  jó és a gonosz kettőssége az emberben

 

Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász
(1902 olajfestmény, vászon alap, 59,5 x 45 cm, Herman Ottó múzeum, Miskolc)

Ha rátekintünk Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című festményére, egy földi életben megfáradt, csónakjában botjára támaszkodó öregembert látunk.
Első látásra nincs semmi feltűnő a képen, csak ha jobban szemügyre vesszük, akkor tűnik fel a képen látható öregember aszimmetriája. Ha ugyanis a festmény bal oldalát tükrözzük, egy teljesen új, önmagában tökéletes képet kapunk. És ugyanez történik, ha a jobb oldalával tesszük ezt.
 
A festmény az életmű kiemelkedő darabja. A nehéz munkában megfáradt öreg halász szuggesztív portréja az emberi sorstragikum egyik legnagyobb hatású kifejeződése a modern képzőművészetben.
 

Csontváry Kosztka Tivadar (eredetileg Kosztka Mihály Tivadar; Kisszeben, 1853 – Budapest,  1919) magyar festőművész.
Okleveles gyógyszerészként jogot hallgatott, de kiemelkedőt a magyar festészetben alkotott. Lényegében autodidakta, magányos festő volt, akit magyar kortársai nem értettek meg és csak halála után ébredtek rá, hogy milyen nagy jelentőségű a művészete. Mintegy száz nagyobb művet alkotott
Külföldi kiállításairól a legnagyobb kritikusok is elismerően nyilatkoztak, Magyarországon azonban kortársai nemigen méltányolták.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja