.

Egy ember, akinek a sörgyár a gyomrában van 

Matthew Hogg kellemetlen betegségben szenved: alkohol termelődik a gyomrában


Élete folyamán legalább egyszer, valószínüleg mindenki megtapasztalta a túlzott alkoholfogyasztás másnapi hatását. Fejfájás, hányinger, gyengeség, remegő kezek, kedvetlenség, széteső személyiség. Nos, Matthewnak nem kell innia ahhoz, hogy ezt az állapotot elérje. Neki az alkoholt a kenyér a rizs és a cukor jelenti. Ha egy picit kirug a hámból és több szénhidrátot eszik, igen hamar kerül kényelmetlen állapotba.
Evés után egy két órával már megjelennek nála a másnaposság tünetei.
 

Problémái tizenéves korában kezdődtek. Bizonyos fajta ételek után feje kába lett, figyelme szétszóródott, az iskolában nem tudott figyelni a tananyagra. Úgy érezte magát, mintha több alkoholt ivott volna a kelleténél. Huszonéves korában, amikor ezek a tünetek erősödni kezdtek, orvoshoz fordult segítségért.

Dr Keith Eaton aki Londonban praktizált, különféle vizsgálatokra küldte. A leletek alapján megállapította, a gyomrában túlzott mértékben vannak jelen a  saccharomycescerevisiae gombák, amik a cukorból alkoholt termelnek, és ez az ami felszívódik a vérében. Vagyis olyan mintha alkoholt fogyasztana. El is nevezte ezt a betegséget  auto-brewery (auto-sörgyár) szindrómának. 


Ez a jelenség minden embernél fenn áll, csak nem ilyen extrém mértékben. Ha sok kenyeret, cukrot, vagy más szénhidrát tartalmú ételt eszünk, és ha ráadásul erre nyers gyümölcsöt eszünk, a gyomorban beindul az erjedés, alkohol keletkezik. Az már személyiség főggő, ezt kinek hogyan kezeli szervezete.

Japánban az ötvenes évek óta több tucat olyan esetet jegyzett fel az orvostudomány, amikor olyan embereknél mértek komoly alkoholfogyasztást feltételező véralkoholszintet, akik bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte. A japán orvosok a meitei-sho kifejezést használták erre a tünetegyüttesre.

Matthew megtanult alakalmazkodni betegségéhez. Nagyon meg kell válogatnia mit eszik, hogy mérsékelje kellemetlenségeit. Igy áll elő az a helyzet, mig barátnője megiszik egy pohár sört, addig ő egy szendviccsel dobja fel magát.

P.R.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja