.

Ebola és a Chomsky tízparancsolat
Chomsky és az ebola

 


Az 1992-es „Arts and Humanities Citation Index” szerint 1980 és 1992 között Noam Chomsky a Massachusetts Institute of Technology professzora volt a világon a leggyakrabban idézett élő személy. Ez nem a véletlen műve, hanem azon nyilatkozatainak eredménye, amelyek lerántják a leplet a társadalmi hangulat irányításainak, befolyásolásának módjairól.
(10 pontban öszfoglalt észrevétele itt olvasható)


Nem múlik el nap a világot "fenyegető" ebola járványról szóló hír nélkül.
 
A média folyamatosan sulykolja a közvéleménybe a járvány rémisztő következményeit, halálos veszélyeit a helyett, hogy elmagyaráznák, hogyan lehet védekezni ellene, mivel a kór csak a nagyon felvilágosítatlan és vigyázatlan emberek közt tud terjedni.


Tudni kell, hogy  a járvány vérrel és más testnedvvel terjed. Az ebola beszerzéséhez tehát nagyon közeli kapcsolatba kell kerülni a fertőzött személlyel,  jelentette ki Peter Piot a vírus belga felfedezője. A betegség elkapásához érintkezni kell a fertőzött személy vérével, nyálával, vagy egyéb testnedveivel, és ezt még valahogy szervezetünkbe is be kell juttatni.


A fertőzés megelőzéséről, terjedésének módjáról nem beszél a media. Azt már tudjuk milyen veszélyes, Afrikában hányan haltak bele, és már öt (vagy hat?) bizonyítottan fertőzött személy van Európában. (Karanténban többen vannak de az nem egyenlő a betegségel.  A  napokban engedtek ki a madridi karanténból 15 embert, mivel nem igazolódott be náluk az ebola)
A valóban beteg embereket eddig a kormányszervek engedélyével hozták Európába kezelésre, és így már el lehet mondani az ebola már itt is megjelent.  Augusztus elején az USA-ba is vittek beteget, igy már világjárványról lehet beszélni. 
 
Ez a gép szállította az USA-ba az első ebolás beteget
 
A nagyobb lélektani hatás kedvéért a televíziók látványos jeleneteket közvetítenek a halálos kórról, a fertőzés gyanús személyek szállításáról, az afrikai ebolával fertőzött betegek szenvedéseiről. Aztán bizony kiderül ezen látványos jelenetek nagy részét fizetett színészek produkálják.

És itt jut eszembe Noam Chomskínak, a XX. század egyik kiemelkedő egyéniségének 10 pontban összegzett nyilatkoza a társadalom manipulálásáról. A hatodik pont így szól:
"Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt."

Nem nehéz észrevenni venni, a több mint húsz éve papirra vetett megállapítás és a jelen helyzet közti hasonlóságot. Az ebolával kapcsolatos hírek a félelmeinkre hatnak!

A második pontban pedig ez olvasható:
"A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat."


Azt, hogy a több mint 40 éve felfedezett ebola most hirtelen ilyen figyelmet kap, akár a véletlen művének is tekinthető, mint ahogy az is, hogy amerikai biológiai fegyverszakértők pont akkor és pont azon a területen végeztek kutatásokat ahol az újkeletű járvány kitört.

Most már csak azt kell ászrevenni, mire jó ez az egész ebola körüli felhajtás, miről tereli el a figyelmet, és mikor áll elő a vezetők a beharangozott járvány megelőzésének megoldásával.  
 
Chomskynak már megint igaza van?

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja