.

A dagály megszállott fotósa
Apály és dagály Anglia partjainálA londoni Michael Marten 2003-ban egy olyan fotósorozaton töprengett, ami a táj változását tudná megragadni. Időjárás, erózió, az évszakok váltakozása – ezek jártak a fejében, amikor egyszer Skócia déli részén kalandozva eljutott a Berwickshire-i öbölbe, ahol az egész napot fotózással töltötte. Az otthoni előhíváskor vette észre azt a változást, amit mindig is meg akart örökíteni: a mozdulatlan tájba beömlő tengert. És már meg is volt a koncepció: Marten elhatározta, hogy körbefényképezi a Brit-szigetek öbleit apály és dagály idején. Sorozatában az egzotikum a víz kitartó munkája, amivel nap mint nap változtatja a fövenyt mederré, a szirtet mólóvá, a földnyúlványt szigetté. És vissza.
 
 
 

Képek, amelyek hírnevet szereztek a fotósnak

 
01michael marten grain-2
Martent lenyűgözték a mészkősziklák, a hosszú homokos partok, a sós lápok, a homokdűnék és a mólókkal szegélyezett mély tölcsértorkolatok, de ugyanúgy lenyűgözte az, hogy míg a csipkézett nyugati partokat 10-15 méteres árhullám önti el, addig a szigetet megkerülő árhullám alig éri el az egy métert. Ezt illusztrálja ez a két kép a Grain Towerről. Az erőd száz éven keresztül őrizte a Temze hosszú tölcsértorkolatának déli bejáratát, 1946 óta azonban az oda vezető sétánnyal együtt csendben eszi a só.
Marten képeiről kitűnik, hogy a brit partokhoz mennyire hozzátartozik az évezredek óta a tengerből táplálkozó brit civilizáció jelene és múltja.
02michael marten harbour-2
Az inspirációhoz nem kell világrekorder vízszintemelkedés: az Északi tenger egy-két méteres dagálya is képes totálisan újrarajzolni az öblöt. Marten az Egyesült Királyság Hidrográfiai Hivatalának dagálytáblázatait böngészve tervezte meg, mikor érdemes elkészíteni egy-egy képpárt.
 
05michael marten cuckmere
Ezek nem Dover fehér sziklái, hanem a Hét Nővér a sussexi Cuckmere folyó tengermosta torkolata mellett.

07michael marten worms head
Egész domboldalak kerülnek víz alá

17michael marten st michaels mount
A híres Mont Saint-Michel apátságnak a La Manche csatorna túlpartján megvan a maga párja, a cornwalli Szent Mihály hegye. Az apálysziget neve a helyi nyelvjárásban „Karrek Loos yn Koos", ami annyit tesz: „Deres szikla az erdőben”.

19michael marten porthcawl
A 15 méteres dagály mérete ezen a képen jól érzékelhető

20michael marten wells
Az Északi-tenger partján megszelídül a tenger. A szép kis nemzeti parkon végighúzódó Wells-next-the-Sea széles fövenyén csúcsidőben is alig ér mellkasig a tenger.

Forrás: Index.hu
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja