.

Csúcson a német bevándorlásHúszéves csúcson a bevándorlás Németországban.

Németországban az utóbbi két évben a kilencvenes évek eleje óta nem tapasztalt mértékű volt a bevándorlás szerdán megjelent adatok szerint. A német kormány 2013-ról szóló vándorlási jelentése szerint két éve 429 ezerrel többen vándoroltak be Németországba, mint ahányan kivándoroltak, ami 1993 óta a legmagasabb érték.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) a 2014-es folyamatokról adta ki az első, közelítő becslését, amely szerint az úgynevezett nettó bevándorlás - a bevándorlók és a kivándorlók számának különbözete - tavaly még tovább emelkedett, elérte a 470 ezer főt.

Magyar vonatkozású végleges adatok még csak 2013-ról készültek, a kormány jelentése szerint akkor 59 995 magyar állampolgár jelentett be németországi lakóhelyet, és 34 319-en jelentkeztek ki, a vándorlási mérleg így 25 676 fős többletet jelez, csökkent az egy évvel korábbi 26 392-höz képest.

 

A bevándorlók állampolgársága alapján összeállított listán Magyarország 2013-ban - a hazatelepülő német állampolgárokat nem számolva - a 4. helyen állt, Lengyelország, Románia és Bulgária után. 2013 végén 135 614 magyar állampolgárt tartottak nyilván Németországban. Több mint 60 százalékuk - 83 721 fő - férfi. A németországi tartózkodás időtartama alapján a legnagyobb, 79 191 fős csoportot a 4 évnél rövidebb ideje bevándorolt személyek alkotják a kormányzati kimutatás szerint.

A jelentés berlini bemutatóján Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte, hogy a vándorlási folyamatok túlnyomórészt az Európai Unión belüli szabad munkavállalás és lakóhelyválasztás révén zajlanak. Ezt mutatja, hogy 2013-ban a bevándorlók több mint háromnegyede az EU valamely tagországából érkezett, és a kivándorlók háromnegyede is uniós állampolgár - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a bevándorlók nagyjából 50 százaléka egy évnél rövidebb időt tölt el Németországban.

2013-ban 1,23 millió bevándorlót regisztráltak, ami 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A kivándorlók száma 800 ezer volt, 12 százalékkal emelkedett. A vándorlási folyamat szerkezete nem változott a megelőző évekhez képest, továbbra is az EU 2004 óta csatlakozott tagországaiból, valamint az euróövezet válsággal küzdő államaiból költöznek a legtöbben Németországba.

A régiókat, településeket tekintve sem történt változás 2013-ban, a bevándorlók többsége a nagy nyugati tartományokba, Bajorországba, Baden-Württembergbe és Hessenbe költözött, a volt NDK területén pedig igen kevés bevándorló jelent meg. Ugyanakkor az ezer lakosra jutó bevándorlók száma Berlinben a legnagyobb, 24,7 - áll a kormány jelentésében.

A Destatis előzetes adatai szerint tavaly a bevándorlási hullám révén sorban a negyedik éve nőtt Németország népessége. A születési deficit - az élveszületések és a halálozások számának különbsége - a 2013-ban mért 212 ezerről 215-re emelkedett, ezt a hatást azonban bőven kiegyenlítette vándorlási mérleg 470 ezer fős többlete, a népesség így 80,8 millióról 81,1 millióra emelkedett.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja