-

A Coca Cola pénzelte a "független" kutatókat 

Amikor előre lehet boritékolni egyik másik "független" kutatás megállapításait


A New York Times hozta nyilvánosságra, hogy a legnagyobb üdítőgyár több millió dollárt adományozott “nonprofit” alapon a Global Energy Balance Network kutatóinak, hogy azok aztán orvosi folyóiratokban és egyéb tudományos fórumokon képviseljék azt az álláspontot, miszerint a kóros amerikai elhízásnak nem annyira a táplálkozás, (Coca Cola, Hamburger, stb.)  hanem inkább a kevés mozgás az oka.

Ez az állítás, amellett, hogy tudományosan teljesen megalapozatlan, veszélyes is, hiszen eltereli a figyelmet azokról a kutatásokról, melyek szerint a helytelen, egészségtelen táplálkozás sokkal inkább köthető az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához, mint a testmozgás hiánya.

Three scientists who helped start the new nonprofit supported by Coke, from left: Steven N. Blair, a professor in the department of exercise science, epidemiology and biostatistics at the  University of South Carolina;  James O. Hill, a professor at the  University of Colorado School of Medicine; and Gregory A. Hand,  dean of the West Virginia University School of Public Health.
A magát függetlennek tartó nonprofit kutatócsoport. Steven N. Blair, a Dél Karolinai egyetem professzora,  James O. Hill, az University of Colorado School of Medicine professzora; és Gregory A. Hand, a West Virginia University School of Public Health munkatársa.

A New York Egyetem táplálkozás-szakértője, Marion Nestle szerint a nem kifejezetten egészséges üdítőjéről híres cégnek egyetlen célja lehetett: hogy zavart okozzon a tudományos közbeszédben és eltérítse a közvélekedést arról, hogy az egészségtelen táplálkozás a fő probléma.

Az elmúlt évtizedekben egyre komolyabb gondot okozott, hogy míg a kormányzat egyre inkább kiszállt a tudományos kutatások finanszírozásából, komoly magánvállalatok viszont egyre több pénzt kezdtek el erre a célra fordítani, annak ellenére is, hogy ez sokszor alapjaiban tette megkérdőjelezhetővé egyes kutatások hitelességét. Az elhízás okainak kutatása is ilyen terület, ahol több százmilliárd dolláros a tét.

Nem a Coca-Cola az egyetlen cég, amit ilyen finanszírozáson kaptak, korábban a PepsiCo és a Nestle is bukkant fel már függetlennek beállított kutatók mögött

444.hu


 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol