.

Budapesti karácsonyi hangulatok
Szilágyi Domokos verse mindannyiónk szívéből fakad így decemberben. Bár a hó nálunk éppen nem esik, de minden másban már benne van a készülődés izgalma, a várakozás öröme, a karácsony illatai ott úsznak a levegőben, s mi szívesen kicsit elébe is megyünk, hogy szippanthassunk belőle, mégha közben az orrunk vagy a kezünk le is fagyna az esténként már csikorgó hidegben. 

Alapvetően, amit nem hagy ki senki aki e főváros lakója, szertartásosan egy évben legalább egyszer végigvonul a gyönyörűen kivilágított Andrássy úton, s egy-egy színházi este után valahogy autón is erre visz a hazafelé vezető út, bárhol is lakjunk. Az egykori Sugárút fénysugárral fest diadalíveket fölénk, s mi minden alkalommal újra éljük a csodát, ahogy suhanunk egyenesen a a szépségesen záródó végpontjáig, a Milleniumi Emlékműig.  És ha ez megvolt, választhatunk a város különböző pontjain egyre szaporodó karácsonyi vásárokból.
De hát miért is választanánk elsőre mást, mint a leghíresebbet, amely idén a Daily Mail brit napilap listáján elnyerte a dobogó legfelső fokát, a karácsonyi vásárok első helyezettje lett, a Vörösmarty teret. 

Jöhetünk ide a Váci utca felől, ami maga is ünnepi díszt öltött.
De még jobb tipp a Deák tér felől érkezni, ahol az ötcsillagos Meridien Hotellel nyitó Deák Ferenc utca számos külföldi vendége is már örömmel merül el az alkalmi talponállók magyaros ízekkel csábító bőséges kínálatában.


S ha már a rusztikusabb ízekkel eltelt, vagy éppen nem erre vágyott a látogató, nincs hiány könnyebb- vagy nehezebb édességből sem. Van itt az elengedhetetlen beigliből, de a gazdagon megtöltött házi rétes sem hiánycikk, ám hegyekben áll a gyermekkort idéző törökméz is, avagy a ma már divatosabb francia cukrászatot idéző sütemények színes és gazdag választéka.

De mégsem ők a karácsonyi piac sztárjai, ezt évek óta elhódította tőlük Erdély szülötte, a kürtőskalács. Ő az aki minden ellenállást legyőz, a karamellizálódó cukor, és fahéj bódító illata beránt a még oly hosszú sorba is, és türelmesen kivárod, amíg megsül a te porciód is. Aztán frissen, ropogósan, foszlósan ott tarthatod a kezedben, s míg hömpölyögsz tovább a tömeggel, észrevétlen tekeredik le és zsugorodik a mégoly hatalmasnak látszó hengeres finomság mennyisége is. Az előbbre látóak mindjárt a kosárt is megtöltik vele.
 Noha a Vörösmarty téri karácsonyi piac célzottan kerülni kívánja a bóvlik kategóriáját, a kiadott árusító helyek kézművesek, iparművészek, vagy más értékes termékeket gyártó személyek üzemeltetik, azért a piac szélén helyet találnak maguknak a mindenféle csillogó villogó, gyermek szíveket megragadó portékák szolíd, vagy rámenősebb árusítói is.


Van amit értek, van amit nem. Már, hogy miért is van itt. Minden esetre mókás az új sapkadivat.


De aki már kellően megmerítkezett a forgatagban, előbb utóbb ráébred, talán bekaphatna egy - két falatot, amely - nem véletlenül felébredt - igényhez hamar megtalálja a legínycsiklandóbb kínálatot is a maga számára.  


De semmi sincs, ami jobban hozzátartozna a karácsonyi piacok hangulatához és elengedhetetlen élményéhez, mint a finom illatos forralt bor, mely átmelegít fagyos kezet, fázós testet. És ha valaki nem érezné a szegfűszeg és egyéb jellegzetes fűszerek illatából, merre keresse, tessék csak a felszálló, hömpölygő gőzt követni!
Na ugye! Egészségünkre!

És körbe értünk a téren, amely fölött csillogó díszletet képeznek a karácsonyi gömbök, s a hatalmas fenyő ékei.
A december és karácsonyi időszak azonban hagyományosan a színházi élet csúcspontja is. Ünnepibbé tesszük napjainkat a kultúra  templomaiban is, és bizony időben kell gondoskodni jegyekről, mert a színházak szinte minden előadása teltházas.
Ennek az új karácsonyi szezonnak voltak extra ajándékai is a pesti közönség részére. Megnyílt a gyönyörűen tatarozott Zeneakadémia és a felújított Erkel színház is.Hatalmas várakozás előzte meg a Szépművészeti Múzeum újabb enciklopédikus igényű tárlatát az itáliai barokk két évszázadáról, Caravaggiotól-Canalettoig címen. Ahogy a múzeum igazgatója fogalmazott, az egy négyzetméterre jutó Caravaggiók száma jelenleg valószínűleg Budapesten a legnagyobb. Kilenc mű látható a művésztől, ami tekintve, hogy ismert életműve hatvanvalahány kép, valóban jelentős tételnek számít. 


Ha időnként sok lenne azonban a házon kívüli program, 
a mai naptól a Magyar Televízió elindította M3-s retro csatornáját, 
melyen hatalmas archívumából újra lehet nézni az elmúlt évtizedek 
régi nagysikerű tv-filmjeit, műsorait, előadásait.

Szintén ezen a napon került le a Parlament épületéről az utolsó állványzat, amely nélkül évtizedek óta nem lehetett látni az ország házát. Sőt, a szépen megtisztított és felújított épületet ebben az egységes megjelenésében utoljára megnyitásakor, több mint 100 évvel ezelőtt láthatta a közönség.

Már csak ezért is érdemes felszállni az adventi időszak alatt újra beindított fényvillamosra, amely ismételten menetrend szerűen közlekedik a Duna parton.

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol