.

Bikaviadal (7): A viadal menete - 4/4. rész: A harmadik tercióHARMADIK RÉSZ - A halál

Az utolsó, és egyben legfontosabb felvonás a tercio del muerte, vagy suerte del muerte.

Ez úgy kezdődik, hogy a matador leemeli lapos fekete kalapját és köszöntve az elnököt, engedélyt kér a bika megölésére. A matador felajánlhatja valakinek a bikát a tömegben, s annak odadobja a kalapját, melyet később a megölt bika testével vált ki. (A viadalban megölt állatokat egyébként a küzdelem után egy kiválasztott mészárszékre viszik, ahol húsát kimérik.)
Ez a rész a brindis, vagyis az elnök köszöntése és a bika búcsuztatása avagy a halálnak ajánlása.

Az utolsó harmad második része a matador munkája a muletával, amelyre a köpenyt cserélik, s  a matadornak ezzel kell tanítani a bikát, felkészíteni az ölésre.

A muleta a köpenynél kisebb, fapálcikán levő vörös, szív alakú posztó, melyhez a jobb kézben  hajlított végű kard társul.

Technikailag a muleta arra szolgál, hogy védje az embert a bika támadása ellen, a matador a muletával javítja a bika öklelésben jobb - v. balra húzó tendenciáit, helyzetbe állítsa az öléshez. Végül megölje szemből úgy, hogy a muletát bal kézbe fogva a bika fejét lefelé kényszeríti és ott megtartva, a muletát ölés közben a bika támadásának célpontjául téve. A kardot pedig fönn, a két lapocka csont közötti legmagasabb ponton döfi be, mert így kell a bikát megölni, és nem másképp.

  Ritkán, végtelenül ritkán kerül elő olyan matador, aki nagy ölő is, és egyben nagy művész is a köpennyel, vagy a muletával.

A matadornak ebben a részben kell megmutatnia művészetét, és egyre közelebb kerülnie a bikához, miközben az fokozatosan fárad.
A matador a mozdulatok sorozatát produkálja (van vagy 40 megnevezés szerint, melyből a legnagyobb fordulat és legveszélyesebb a naturtal), miközben a bikát elvezeti a teste mellett egyre szűkítve a távolságot.

A bika és matador közti párbaj olyan, mint egy tánc, ahol hatalmas feszültség mellett, a mozgásban összefonódó testek és a muleta játéka klasszikus szépséget nyújt, ha igazán nagy faenát sikerül megtekinteni. S miközben a matador művészi munkát végez, a halállal játszik. Egyre közelebb és közelebb vonja magához a halált hordó szarvakat, ehhez halhatatlan bátorság kell: szembenézni a sebesüléssel, a halál lehetőségével.

Méltóság és szenvedély adnak egymásnak randevút ebben a jelenetben.

 

Időlegesen, vagy véglegesen kibillentheti a bikaviadalt a tervszerű, vagy előírásos kereteiből, az a bika mentális állapotában az egyes stációk során bekövetkezett változás, amelyet querencia keresésnek, querenciába vonulásnak neveznek.

A querencia az a hely a ringben, ahová a bika ösztönszerűen menni akar, ahol biztonságban érzi magát, ahová „haza megy”. Ez fokozatosan alakul ki a viadal során, hogy hol van ez. Lehet a kapu, ahol a (védettségből) a ringbe érkezett, vagy a forró arénának, már egy árnyékban levő nedvesebb homokján, ahol jobb a komfort érzete, vagy egy olyan hely, ahol emlékei szerint már sikert ért el, vagy igen gyakran, háttal a palánkhoz simulva.

Ezeken a helyeken úgy érzi, hogy itt nem támadhatják hátba és querenciájában felmérhetetlenül veszélyesebb és ott csaknem lehetetlen megölni. Ha a bikaviador bemegy inkább megölni a bikát querenciájába, semhogy kihozná onnan, csaknem biztos lehet benne, hogy a bika felökleli. A bika nem akar támadni, csak védekezik.

A bikavívás igazi szerelmesei számára a querenciája felé rohanó bika mellett tett mozdulatok értéktelenek, mert ilyenkor a bika másról nem is vesz tudomást. A spanyolok szerint az igazi bikaviadalban a matador kell, hogy megszabja a bika sebességét, a posztót tartó csuklója mozdulatával vezesse, irányítsa a bika útját. A viadal minden más módja, mint az ilyen, a bika természetes vonulási irányába tett mégoly fényes és szobor merevségű beállások, mozdulatok nem érnek semmit, mert a terepet itt nem az ember, hanem az állat uralja.
Ugyanakkor a matadornak nem lett volna szabad hagynia, hogy a bika kiépítsen magának egy ilyen helyet, mert ennek a törekvésének a viadal folyamán számtalan jelét lehet észlelni, s már az elején el kellett volna kezdeni távol tartani innen a bikát.

 

A querenciájából meg kell próbálni kicsalogatni az állatot, ami igen nehéz, időigényes (!túlfuthat a 15 perc játékidőn!) és kockázatos dolog. Ezért ezekben a helyzetekben jogában áll a matadornak a bikát bármely olyan módon megölni ami a legkevésbé kockázatos az emberre.

 

  • Az ölés

Mikor a matador elérkezettnek látja az időt, mivel  bika már nem lesz további támadásra késztethető, kardját jobb kezébe veszi és felkészül a halálos döfésre.
A kard nem elég hosszú ahhoz, hogy szívet érjen, ha szabályosan, oda döfik, ahova kell, magasan fönn a lapockák közé. A nyakcsigolyák mellett hatol be a bordák felső illesztése között, és ha azonnal öl, elmetszette az aortát. Ahhoz szerencse kell, hogy a kard hegye ne érjen csontot amikor behatol, mert a csontról visszapattan.

Ahhoz, hogy az ember képes legyen arra a helyre döfni a kardot, és bemenni a szarvak közé megölni a bikát, lefelé kell kényszerítenie a bika fejét, hogy ez a hely védtelenné váljon, de még ehhez is be kell hajolnia a bika lehajtott feje és nyaka fölé. Abban a pillanatban, hogy a bika feje felemelkedett a kard már nem elég hosszú, hogy a fejétől a válláig elérjen.

 Két módon lehet bevinni a kardot: a bikát helyzetbe állítva úgy, hogy a bika zárt első és szétvetett hátsó lábakkal álljon és amint a bika leszegi a fejét a posztóra, a matador beüti a kardot: ennek volapié ( = berepülés lábon) a neve. Minél közelebb csinálja az állathoz, annál kisebb az embernek az esélye a kitérésre vagy megmenekülésre, ha a bika nem megy a posztó után, amikor az ember bemegy ölni. Ha nem lendíti ki bal kezével elég távolra a muletát, bizonyosan fönn fog akadni a szarvakon.

Recibiendo ölik meg a bikát, ha a matador a muleta mozgatásával kihívja a bika támadását miközben ő egyenesen, mozdulatlanul áll, lába kis terpeszben, és addig engedi befelé a bikát, míg egyetlen alakzattá válnak, beüti a kardot, aztán az alakzat megrázkódtatásban felbomlik. Ezt nagyon ritkán csinálják, mert ez egy sokkal veszélyesebb válfaja a bika megölésének.

Ha a matador megsebesülne a ringben, és ki kell vinni az orvosához, vagy kórházba, a jelenlevő matadoroknak kell befejezni a bika megölését.

A bika ölés módja, becsület dolga: magasan fönn, a lapockák között, úgy, hogy bemenjen a szarvak fölött, férfiasan, testével követve a kardot. A szúrás azonban nem mindig pontos. Ilyenkor a bika csak összeesik, a segédek dolga, hogy megadják a kegyelemdöfést. Ez azonban nem minősíti a matadort, akinek nem az a feladata, hogy megölje a bikát, hanem hogy uralkodjon fölötte és irányítsa.

A bikaviadortól nem azt várják, hogy mindig jó legyen, hanem, hogy mindig a legjobbját adja. De ha egyszer oda a becsület, senki nem lehet biztos benne, hogy azon felül, hogy technikailag teljesíti a kötelezettségét, azaz megöli a bikát, de: olyan biztonságosan, unalmasan és becstelenül, ahogy csak lehet. Csak mészáros munka az, amikor a nyakán vagy az oldalán szúrják le a bikát, ahol nem tud védekezni.

Descabellonak hívják a nyakszirti csigolyák közé mért döfést a kard hegyével, amely elmetszi a gerincagyat és a bika egyszerre esik össze holtan, mint amikor elalszik a fény, ha kikapcsolják a kapcsolót. Ennél a szúrásnál a matador nem vállal semmiféle kockázatot, nem megy a bika szarvai közé, lényegében ez egy becstelen ölés. Ezt akkor szokták inkább alkalmazni, ha a bika már képtelen a támadásra, haldoklik, a szemével már nem követi a muletát, s coup de grâceként – kegyelemdöfésként adják.

  • Finálé

Ha a küzdelem jó volt, a bikát tisztán ölték meg, a közönség fehér zsebkendő lengetésével jutalmat követel az elnöktől. Ha az elnök is úgy ítéli meg, a matador trófeaként megkaphatja a bika egy vagy két fülét, vagy nagyon látványos, bátor és elegáns küzdelem után két fület és a bika farkát is elnyerheti. 

A tömeg ovációja közepette a matador díszkört tesz az arénában és a nézők tetszésük jeleként mindenféle tárgyakat (virág, ülőpárnák, üveg ital, ami kéznél van) dobálnak be neki. Esetenként a matadort vállukon viszik ki az arénából.

A bikaviadal népszerűségét jellemzi, hogy a legismertebb matadorok olyan ünnepeltek, mint az ország futballistái.

Szerző: Ilunga
Kapcsolódó cikkek:  Bikaviadal (1);   Bikaviadal (2);   Bikaviadal (3);   Bikaviadal (4);   Bikaviadal (5); Bikaviadal (6);

- Vége -

 

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol