.

Bikaviadal (4): A viadal menete - 4/1. részMielőtt ténylegesen belevágnánk az első harmad ismertetésébe, még csak néhány apróságra szeretnék kitérni.

  • Esetleges jegyvásárlás előtt mire érdemes figyelni?

 A viadalokat Spanyolországban délután 6 körül szokták elkezdeni, alapvetően napos időben (eső esetén nem tartják meg a corridát), így a helyek ára is ahhoz van szabva, hogy mennyire süt oda a nap. Mivel a ring épületének nyugati fala a viadal megkezdésekor már árnyékot vet, ezt a részt sombra - árnyékos hely néven ismerik. A sol y sombra az a hely, ami ugyan napos, de majd árnyék vetődik rá. Így az ülőhelyek árát részben a soronkénti elhelyezkedésük, részben pedig az szabja meg, hogy árnyékban vannak-e vagy sem. A legolcsóbbak azok, amik legközelebb vannak a tetőhöz, és legtávolabb a napsütötte oldalon. Ez az andanada del sol, ahol forró napokon elviselhetetlen meleg tud lenni.

További kiigazodáshoz már némi aréna ismeretre is szükség van. Én illusztrációimat a Ronda-i aréna képeiből merítettem, amely mondjuk sok minden között abban is eltér a legtöbb arénától, hogy a mintegy 5000 fő befogadására elegendő férőhelyei mind fedettek.

A ring körül a vörös fakerítés a cca. 130 cm magas barrera. Utána egy szűk, kör alakú folyosó következik, ez választja el tőle a lelátó első sorának az üléseit. Ez a callejón. Itt állnak a kardhordozók korsó vizükkel, szivacsukkal, összehajtogatott muletarakásokkal, a bikaring munkatársai, rendőrök, a bikaviadorok akik épp nem tartózkodnak a ringben, fényképészek, orvosok, és ácsok-akik megjavítják a barrerát, ha beszakítaná a bika, továbbá kormányképviselők.

A számozott sorok közül a legjobbak természetesen a barrera utániak. Ezért is hívják a ringhez legközelebb eső  első két sort barrerának illetve contrabarrerának. A harmadik sortól ezeket tendióknak hívják, s számozott helyeket tartalmaznak, s a ring nagyságától függően tovább osztják a lelátót 11-12 szektorra.

Ez itt pedig a védőpalánk, vagy burladero, ahová a torerok beugranak, ha szorul a hurok, azaz veszélyes helyzetbe kerülnek. Barátnőm éppen megállapítja, hogy ő nem hogy beugrani nem tudna, de még átpréselni sem tudná magát. Lehetnek egyáltalán ennyire karcsú termetűek ezek a viadorok?
 
És ha már az aréna taglalásába kezdtünk, íme a színfalak mögött, a lovak udvara.
 
A bikaviadalok első terciójánál szereplő lovakat is az aréna corraljából küldik el, szokás szerint a pikadorhoz. A pikador (viadalonként 2) azután  már ezen érkezik a viadal helyszínére, ő az, aki szerepe szerint a bika első, heves berobbanásakor a lóhátról hegyes lándzsákkal lassítja le a bika temperamentumát. A bika rohamát, esetleges hisztériás, dühongő energiáit imígyen megtörve, előkészítik az adott feladatra, a viadalra való összpontosításra.
 
Ezekben a boxokban tartják a kiválogatott majd kisorsolt bikákat, melyet a corrida napján délben végeznek, s onnantól már a megjelenés szerinti sorrendben vannak ezekbe az elkülönítőkbe (toril) betéve.
 
A fenti előkészületek még a viadal délelőttjén megtörténnek, s a viadal nyitányát, a már leíírt ünnepi ceremóniát követi a
  • felvezető fázis

Az első viadal matadorja kiválaszt egy köpenyt, s beáll a palánk, a burladero mögé, miközben 2 banderilloja a ring két szemközti falán, szorosan a kerítéshez lapulva várja a bikát. A többi matador a callejonba vonul, itt tartózkodik készenlétben.

 

Trombita, nyílhat a kapu, és jöhet az első bika.

 
A berohanó bika útját az egyik segéd, – a banderillo vagy peon - maga után húzva a köpenyt (nehéz, merev duplagalléros kívülről pink, belül sárga színű ruhadarab, amilyent régen télen viseltek Spanyolországban) keresztezi, megdolgoztatva vele a bikát.

Eközben a  matador kívülről nézi az állat mozgását, összegyűjtve a fontos információkat az előtte álló viadalhoz : szarv használat, látás, agilitás, gyorsaság, köpenyre, v. emberre fut-e, intelligencia és erő.

 

Miután a bikát megfuttatták, a matador a köpennyel csinál általában
5 veronicát és 1 félveronicát, azaz recortét.
Minden mozdulatának külön elnevezése van, pl. “verónica”, “chicuelina”, “larga cambiada” s ezek közben is megfigyelheti , hogy a bika hogyan reagál. Ez egyúttal alkalmat ad neki, hogy bemutassa a közönségnek ügyességét, és hogy beállítsa a bikát, oda, ahová a lovak érkeznek.

És ezután kezdődhet a viadal, a L o s  t r e s  t e r c i o s  d e  l a  l i d i a

 

ELSŐ RÉSZ  - A lándzsa próbája

Ez az a rész, ahol a pikadorok lóhátról támadásra provokálják a bikát. Céljuk, hogy a  pika, vagy puya nevű lándzsájukat beledöfjék (maximum 4-szer) a bika nyakába, hogy ezzel gyengítsék erős nyakizmait. Ez vezet oda, hogy a bika lejjebb szegje a fejét, ami nélkül a matador soha nem jutna el az ölésig a befejező fázisban.

A pika egy 255~270 centiméter hosszúságú kőrisfa rúd, amely egy 29 milliméter hosszúságú, háromszögletű acél hegyben végződik. A rúd fején, az acélhegy fölött zsineggyűrű és egy kerek vastárcsa akadályozza meg, hogy a pika 108 milliméternél mélyebbre fúródjon a bikába.

A jelenlegi pikafajta nagyon megviseli a bikát, és azok a bikák, amelyek igazán támadnak, és megtorlás alatt sem hagyják abba, négy pikadöfésnél többet aligha tudnának elviselni, anélkül, hogy erejük jó részét ki ne adnák.

A morillo a bika nyaktövén feldomborodó izomcsomó, ahová a pikát szúrni kellene, és ahol az izomcsomó ellensúlyozná a megtorlást. A bika lelassitása, anélkül, hogy ereje, támadási kedve elhagyná, csak úgy érhető el, ha támadása célba ér, nyakával emel, négy lábát megfeszítve döf, ellenáll a nyakizmába döfött pika nyomásának, előretör, öl; igy lesz a bikaviadal végére kivánatos kondicióban.

Mivel a picadorok a morilloba szurt pikával visszatartás helyett csak döfködnek, a bika leginkább egyetlen rohammal feldönt lovat és lovast, miközben a rajta ejtett  tépett sebek csak erejét, vérét, támadási kedvét veszik.

A jelenlegi pikával oldalt és alacsonyra irányított döfés behatolhat a bordák között, elérheti ilyenkor a tüdőt is, de a mellhártyát mindenképpen. Az ilyen hibás pikahasználat részben szándékos, ha a matador parancsára csinálják, aki a bikát erejétől fosztottan óhajtja megkapni. Másrészben viszont véletlen is lehet, mert a picadort annyira akadályozza a munkájában a ló oldalát újabban védő un. peto, hogy erősen ki kell támadnia a beközelítő bikára, és akkora távolságból döfését a legritkább esetben tudja biztosan elhelyezni.

Az első rész szereplőire részletesen a következő folytatásban fogok kitérni.

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol