.

Az ülőmunkát végzők jó, ha tudják
Nem is gondolnánk, hogy az ülés milyen hatalmas terhelést jelent a gerinc számára.


Az ülés csaknem minden esetben jelentősebb terhelést jelent a gerincre nézve, mint az állás. Ha napi nyolc-tíz órát tölt valaki ülő helyzetben, nagyon nem mindegy, milyen pózban teszi ezt.
A fenti Nachemson-ábra jól mutatja, hogy különböző testhelyzetekben mekkora nyomás nehezedik a gerincre, illetve az annak rugalmasságát biztosító porckorongokra.


Jól látható tehát, hogy a görnyedt, előreeső vállakkal történő ülés viszi a pálmát: a testhelyzet 275%-os terhelést mér a test  tartóoszlopára. Ez pont 175%-kal több, mint az ha egyenes éllésnál, míg a hanyatt fekvéshez képest 250%-kal nagyobb terhelést jelent. Amennyiben valaki sok időt tölt ilyen testhelyzetben, nemcsak a hát és derékfájás esélyét növeled, de fokozza - többek között - a porckorongsérv, a visszér és az emésztőrendszeri problémák valószínűségét is.

Egyrészt fontos, az óránkénti öt-tíz percet járkálás, másrészt sokat segít a helyzeten, ha nemcsak azt tudjuk hogyan nem szabad ülni az íróasztalnál, hanem azzal is, hogy milyen a helyes testtartás a számítógép előtt.

A normál és a hibás testtartás között nehezen húzható meg a határvonal. A pontos elhatárolás már csak azért sem lehetséges, mert normális testtartás önmagában nem létezik. Testtartásodat a csigolyák formája, a csontváz szerkezete és az izomzat kidolgozottsága határozza meg.

Néhány jótanács:

Ülj le az irodai székedbe, egyik kezedet tedd az alhasadra, a másikat a pedig a hát görbületére. Néhányszor billentsd előre-hátra a medencédet: érezd meg, mikor helyezkedik el éppen középen a medencéd. Amint megvan ez a helyzet, nincs más dolgod, mint felegyenesedni: álladat finoman húzd a nyak irányába, fejtetővel pedig nyújtózz kicsit felfelé, úgy, hogy a csigolyákban érezd a nyújtást. Válladat ne ejtsd előre, a lapockák közelítsenek egymáshoz, testsúlyodat igyekezz igazságosan eloszlatni a két ülőgumón.
Lényeges, hogy a lábaid érintsék a talajt, ne ülj törökülésben az irodai székben. Lábaidat legyenek csípőszélességű terpeszben, combod és az alsó lábszárad zárjanak be egymással derékszöget. A legjobb, ha olyan szögbe állítod a székedet, hogy a combod a vízszinteshez képest 10-20 fokkal lejjebb legyen.


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol