.

Az antibiotikum károsabb mint ahogy eddig hittük 

Ismert, hogy az antibiotikum felborítja a normál bélflóra egyensúlyát, azonban a hosszútávú következményekre csak most kezdünk rájönni.

 

Bélrendszerünk több futballpályányi belső felületén rengeteg mikroorganizmus található, hasznosak és kártékonyak egyaránt. Amíg ezek egyensúlyban vannak, addig nincs baj. Ám ha felborul az egyensúly - akár egy antibiotikum-kúra következtében -, minél hamarabb helyre kell állítanunk azt.

Az antibiotikum-használat igen elterjedt, világszerte a felnőttek 40, a gyermekek 70 százaléka él évente legalább egyszer ezzel a gyógyító módszerrel. Megfelelően használva a szer elpusztítja a kártékony baktériumokat, azonban az esetek egytizedében nem kívánt mellékhatások jelentkeznek. A kezelés hatására a bél normál flórájának összetétele felborul, és csak mostanában kezdjük egyre inkább megérteni, hogy a szimbiózis ilyen károsodása a biológiai folyamatok milyen széles spektrumába képes beleavatkozni (például: cukoranyagcsere, emésztés, immunrendszer és viselkedés).

A Gut oldalain bemutatott tanulmány egérkísérletes modellben vizsgálta a szokványos antibiotikumok hatását. Andrey Morgun professzor és az Oregoni Állami Egyetem munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a kezelés nem csupán a bélflórát irtotta ki gátolva ezzel egyes immunfolyamatokat, hanem elpusztította a bélhámsejteket is. A szóban forgó elemek érintkeznek a béltartalommal, és alapvető szerepet töltenek be a folyadék, a cukor és a tápanyagok felszívódásában.

Emellett sérül a bélsejtek és a baktériumok közötti kétoldali kommunikáció is, ami nem csupán felszívódási zavarok és hasmenés forrása lehet, de egyes immunfunkció sérülése miatt elhízáshoz, depresszióhoz és allergiás betegségekhez is vezethet. A károsodás már a sejtek energiatermelő részecskéiben, a mitokondriumokban is megnyilvánul.

Amennyiben elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés, a bélflóra helyreállítását a probiotikumok segítik. A legismertebb természetes eredetű probiotikumok: joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka, kovászos kenyér, fermentált lágy sajtok.

Források:
http://vital.hu/antibiotikum-karosabb
http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/egeszseges-etrend/8-etel-es-ital-ami-termeszetes-probiotikumot-tartalmaz/117766

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja