.

Az 500 éve megfagyott inka lány olyan, mintha ma is élneKülönös dolgot rejtett a hegy teteje

 
 
A prekolumbián (Kolumbusz előtti) időkben Közép-Amerikában és Dél-Amerika inka területén az emberáldozat általános vallási rítus volt. Az inkák szertartásokon áldoztak embereket templomban vagy egy hegytetőn
 

A 1999-ben a Argentína és Chile határán emelkedő Llullaillaco vulkán csúcsának közelében három megfagyott gyermek holttestet találták, melyeket több mint 500 évvel ezelőtt az inkák az isteneiknek áldozták fel. A múmiák remek állapotban maradtak meg a fagypont alatti hőmérsékleten.
 
Ennek a 13 éves lánynak a testét hihetetlen állapotban őrizte meg a 6379 méter magas hegy tetején a hideg.
A vizsgálatok nemcsak a lányról, de az emberáldozatot bemutató szertartásokról is érdekes dolgokat derítettek ki. A lány táplálkozása például egy évvel a halála előtt drasztikusan megváltozott. Feltehetőleg ekkor választották ki áldozatnak, és innentől kezdve különösen jól tartották.
Halálakor kokalevelet rágcsált, szervezetében pedig kimutatható volt az is, hogy alkoholt fogyasztott. A kokalevél a kokain alapanyaga, rágcsálva kábítószerként működött. Az inkák abban hittek, hogy a bódult állapottal el lehet jutni a szellemek világába. Alkoholként valószínűleg a chicha nevezetű kukoricafőzetet használták.

A kokalevél elhelyezkedése zölddel jelölve a lány szájában. Mindez arra utal, hogy a szertartást megelőzően az emberáldozatokat kábították.

Ezt a lányt nem csak közvetlenül halála előtt kábították el: a vizsgálatok szerint már jóval a halála előtt kezdték rászoktatni a kokalevel rágására, az alkoholfogyasztása pedig hetekkel a halála előtt vált intenzívvé. Azt nem tudni, hogy a módosult tudatállapot huzamos fenntartásának egyfajta felkészítés vagy a szenvedés megkönnyítése volt-e a célja.
 

Az áldozatot harmadmagával érte a halál: két négy-ötéves gyerek múmiája mellett találták meg. Az inka birodalomban az emberáldozat rituáléja a Capacocha nevet viselte. A kiválasztott gyermekek rendszerint hosszú utat tettek meg, hogy részt vegyenek egy ceremónián az inka fővárosban, Cuscóban. Majd a száz kilométerre lévő hegycsúcsokhoz vándoroltak, ahol feláldozták őket.


Ők egy kislány és egy kisfiú, akiknek a teste ugyancsak hihetetlen épségben maradt meg az eltelt ötszáz év ellenére. Ma ugyanott őrzik őket, ahol a 13 éves lány múmiáját, speciális, a hegyi körülményeket utánzó üvegszekrényekben. Az argentin Alta Montaña Archeológiai Múzeumban megtekinthetők.

 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja