.

Angliában mókushús az éttermek új inyencségeTúlszaporodtak az amerikai mókusok, megeszik őket az angolok

Még Michelin-csillagos étteremben is kínálnak szürke mókusból készült fogást.

 


Amerikából származó szürke mókus

Egy átgondolatlan betelepítés folyományaként az Észak-Amerikában őshonos, igen alkalmazkodó, keleti szürkemókusból már ötmillió példány van. a szigetországban. Ezzel szemben már csak 150 ezer európai mókus (Sciurus vulgaris) él az Egyesült Királyságban. 
A szigetországban kevés természetes ellensége van az amerikai szürkemókusnak (Sciurus carolinensis), az 1889-es betelepítés óta akadálytalanul növelik élőhelyüket a nála törékenyebb alkatú, vörös bundás európai rokon kárára - írta a Qubit.hu.


Az európai vörös mókus

Meg is érkezett a válasz az emberektől: egyre többet esznek az invazív rágcsálókból. A felfutás persze inkább abból fakad, hogy az éttermek igyekeznek minél fenntarthatóbb forrásból, kevesebb állatkínzás árán beszerezni az alapanyagokat, ezért nőtt az érdeklődés a vadhús iránt, azon belül is azon fajok iránt, amelyeknek az állományát egyébként is gyéríteni szokták. A fent már vázolt okokból a keleti szürkemókus éppen ilyen faj.

Változatos fogások

A szakácsok a mókushúst mindenféle formában, például palacsintába, lasagnába töltve, vagy egybe sutve tálalják.


Egyben sutéshez előkészített mókus

Egyikük, Ivan Tisdall-Downes, aki a londoni Borough Market területén vezet éttermet, a mókus hátsó lábaiból főz ragut lassú tűzön. Rendszeres vaddisznóhús-beszállítója szokta ellátni alapanyaggal, amikor a vadászok éppen ritkítják a szürkemókus-állományt. Tisdall-Downes szerint a vendégek egyre inkább igénylik a vadhúst, hogy ezzel ne járuljanak hozzá az állatok nagyipari tartással együttjáró szenvedéséhez, illetve hogy

minimalizálják ökológiai lábnyomukat, és ne vigyenek be a szervezetükbe olyan anyagokat, amelyek a nagyüzemi állattartás és - feldolgozás során kerülnek a húsba.

A Wild Meat nevű vadhússzállító cég tulajdonosa, Robert Gooch úgy érzékeli, hogy az elmúlt öt évben nőtt meg igazán a mókus iránti kereslet az országban, ma már ez a harmadik legnépszerűbb termékük az őz, a szarvas és a fácán után.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja