.

Ame­rika blok­kol­hatja Eu­rópa harci gé­peitTíz évvel ez­előtt vá­sá­rolta az oszt­rák lé­gi­erő azo­kat az Eu­rofigh­ter va­dász­gé­pe­ket, ame­lyek­ről most ki­de­rült, hogy az ame­ri­ka­iak jó­vá­ha­gyása nél­kül hasz­nál­ha­tat­la­nok.


Az Eurofighter típusú gépek európai fejlesztések, így senki nem érti, hogyan jön a képbe az amerikai védelmi minisztérium. Több mint 500 milliárd forintba került az osztrákoknak az 15 vadászgép, amelyet tíz évvel ezelőtt szerzett be a légierő. A méregdrága beruházás körül azonban most újabb botrány kerekedett. Mint kiderült, bár a gépek fel tudnak szállni, de start előtt a pilótának le kell kérnie egy úgynevezett „Crypto-Code”-ot, amellyel működésbe léptetik a kommunikációért és navigációért felelős szoftvert.
 

Sajtóinformációk szerint ez a kód felszállásonként 1500 euróba, több mint 450 ezer forintba kerül. Az elmúlt 10 évben már ezernél is többször szálltak fel a gépekkel, így a kifizetett összeg 1,5 millió eurónál jár. Mint azt a Kronen Zeitung megtudta, a kódokat két, Ausztriában állomásozó amerikai állampolgár adja ki, akik az Egyesült Államok védelmi minisztériumának alkalmazottjai.

Magyarán, ha bármi oknál fogva az amerikaiak nem szeretnék, hogy az osztrák Eurofighter gépek felszálljanak, akkor nem adják ki a kódot, a repülők a navigációjuk nélkül pedig lényegében használhatatlanok. Az osztrák lap arról is beszámol, hogy a svéd és a svájci légierő ugyanezzel a problémával küzd.


Ripost

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja