.

Alig tízezer éve, a Szahara buja, zöld, vizekben és halakban gazdag terület voltA Szahara közepén felfedezett halcsontok bizonyítják, hogy a sivatag egészen máshogy nézett ki pár ezer évvel ezelőtt


A ma ismert Szahara teljesen másképp nézett ki még 5-6 ezer évvel ezelőtt is.  Az Észak-Afrika nagy részén elterülő hatalmas sivatag jelenleg homokdűnék, néhány szikla és kevés vadon élő állat otthona.
 
A kutatók azonban felfedezték, hogy a holocén korszak első felében, ami 11 700 éve kezdődött, a Szahara zöldellő és halakban gazdag terület volt. Megállapításaikat a PLOS One folyóiratban tették közzé.

A Szahara közepén, a Takarkori sziklaánál található fauna múltjának maradványait feltáró kutatók nem számítottak arra, hogy halcsontokat fognak találni. Talán ez volt az egyik utolsó dolog volt, amire gondoltak, miután kiderült, hogy ezeknek a leletek a 80%-a halaktól származik.
 

Takarkori szikla Líbiában

A száraz és kegyetlen Szahara, ahogy ma ismerjük, hihetetlenül másképp nézett ki a nem is olyan távoli múltban.
 
Ezek a halkövületek egyértelműen megmutatták a térség halállományának csökkenését az évek során. Ahogy az éghajlat megváltozott, egyre kevesebb hal volt képes túlélni. A kutatók által talált legkorábbi maradványok  90%-a halaktól származott, míg körülbelül 5000 évvel ezelőtt az állati populáció kevesebb mint fele állt halakból.

Kiderült, hogy ezek a közelmúltban élt halak kicsik és szívósak voltak, mivel sekélyebb, melegebb vizekben éltek.

Savino di Lernia, a tanulmány egyik szerzője, 1990 óta jár vissza Líbiába, hogy megkeresse és megfigyelje ezeket a maradványokat. Di Lernia szerint a halak körülbelül 12000 évvel ezelőtt jutottak el a Szahara övezetébe, amikor a monszun minták eltolódtak, és a térségben kiterjedt vízfelületek jöttek létre. Ez lehetővé tette a halak számára, hogy elérjenek a Szahara közepére.
 

Néhány helyen még ma is megcsillan a víz a Szaharában

Természetesen a közép-szaharai lakók akkoriban azt ették, ami kéznél volt, és mint kiderült, ez túlnyomórészt halakból állt.

"Engem személyesen meglepett az a tény, hogy a halak a legfontosabb alapanyagok voltak még a neolitikus, pásztorkodó időkben is."

Ezt követően, mintegy 5000 évvel ezelőtt az időjárásban újabb jelentős változás következett be, és az eső, amely korábban a Szaharát bujává tette, gyakorlatilag eltűnt. A tanulmány másik szerzője, Andrea Zerboni kifejtette: "Az egész régió drámai változáson ment keresztül. Néhány terület hirtelen rendkívül száraz sivataggá változott."Írja az ujvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

Ha nem csak vakációra jössz Spanyolországba akkor szükséged lesz a NIE számra, amit itt online is megrendelhetsz.
 (kattints a képre)

 

ITT HIRDESS!

 Vár a Costa del Sol