.

Alakul a FöldÚj óceán születésének vagyunk szemtanúi

 
Afrika keleti „szarvát” határoló Afar-síkság gyér lakossága különös földmozgásra ébredt 2005 egyik őszi napján. A földrengés nem újdonság ezen a környéken, mivel Etiópia, Eritrea és Dzsibuti területén húzódó Afar-mélyedésnél három törésvonal fut össze. Ezek a vonalak folyamatosan távolodnak egymástól, így gyakoriak a földmozgások ebben a térségben.
Az újdonság az, hogy megjelent a mintegy 60km hosszú, változó szélességű és mélységű hasadék.amelynek szélei folyamatosan  távolodnak egymástól


A 2005. szeptemberében észlelt földrengés és hasadékképződés óta a kutatók és a helyiek több száz új hasadék képződéséről számoltak be. A legtöbb helyen mintegy 100 méterrel süllyedt a felszín.
Földtörténeti viszonylatban már nem kell sokat várni arra, hogy a Vörös-tenger benyomuljon a hasadékba, megkezdődjön az óceánképződés és Afrika keleti „szarva” leváljon a kontinensről.


A kontinens keleti részén futó, mintegy 6000 kilométer hosszú, 30-150 méter széles Afrikai-árokrendszer, a harmadidőszak elején, mintegy 50 millió évvel ezelőtt alakult ki, és azóta is (időszakaszonként különböző sebességgel) folyamatosan tágul. A hasadék aktivitását mutatja, hogy egyes területeken a földkéreg folyamatosan „nyitva” van, és a Vörös-tengertől Mozambikig több tucat vulkán sorakozik, többek között a Kilimandzsáró és a Nyiragongo.
A Vörös-tenger folytatását jelentő Afar-síkság folyamatosan süllyed, és már egyre több terület 100 méterrel a tengerszint alatt található. A partvidéken húzódó Danakil-magasföld még útját állja a Vörös-tenger benyomulásának, de az erózió és a süllyedés folyamatosan csökkenti a „gát” magasságát. Az Afartól keletre található Danakil-mélyföldön már rendszeres tengerelöntés figyelhető meg.
Azért ez a folyamat emberi léptékkel mérve nem megy olyan gyorsan, mintegy tízmillió év alatt teljesedik be. Hogy a világ többi része ennyi idő alatt hogyan alakul, nem tudjuk, mint ahogy azt sem, egyálltalán lesz-e akkor még emberiság.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol