.

90 áve szállt le Charles Lindbergh Párizsban az óceán átrepülése után„Jól vagyok, de jólesne egy vízzel teli kád, egy pohár tej és egy kifli.” 90 éve Párizsban ezekkel a szavakkal szállt ki Spirit of St. Louis nevű gépéből Charles Lindbergh, miután 33 és fél óra alatt átrepülte az Atlanti-óceánt.

 


Semmiképp sem elsőként, hiszen még 1919-ben két angol, Alcock és Brown már teljesítette a mondott óceán átrepülését: leszállás nélkül, ám igaz, mindössze az ír Clifden és Új-Fundland között megkockáztatva ajóval rövidebb, mintegy fele távnyi óceán feletti utat. Ez a repülés adta azonban az ötletet a francia-amerikai hoteltulajdonosnak, Raymond Orteignek, hogy 25 ezer dolláros díjat alapítson melynek nyertese az első New York–Párizs (avagy Párizs–New York) út, leszállás nélküli végigrepülő pilótáé.

Számos sikertelen próbálkozást követően a merész légipostás, a 25 éves Charles Lindbergh vált e díj elnyerőjévé 1927. május 20–21-i repülésével, de csakis azután, hogy sikerült összekalapoznia a vállalkozáshoz szükséges anyagiakat.

St. Louis egyhamar oly híressé vált szellemét éppenséggel néhány, a városmarketing iránt fogékony St. Louis-i tőkés támogatása garantálta, s magát a gépet (igaz, motor nélkül) a máig ismerős Ryan cég adta – ha nem is ingyen, de piaci ár alatt. Férőhely egyetlen ember számára, 2000 liter üzemanyag, és nuku rádió – így festett a New Yorkból felszálló repülőgép, amikor Lindbergh 1927. május 20-án, 7 óra 52 perckor megkezdte küzdelmét az elemekkel és az álmossággal.

Ez utóbbi küzdelemben a repülősó bizonyult a hős repülős leghasznosabb segédeszközének, hiszen az elbóbiskolás végzetes veszélye ott kísértett az út nagyobbik felében: amint e ténynek a vállalkozás klasszikus hollywoodi feldolgozásában (The Spirit of St. Louis – 1957, Billy Wilder) James Stewart játéka is ércnél maradandóbb emléket állított.

Lucky Lindynek leragadtak a szemei, saját beszámolója szerint még szellemet is látott az út során, ám végül május 21-én, párizsi idő szerint este 10 óra 22 perckor épségben földet ért a Le Bourget reptéren, s végre kinyújtóztathatta elgémberedett tagjait.


Lindberghet hatalmas tömeg várta Párizsban


Lindbergh gépe kedvelt látványossággá vált a következő napokban
 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja