.

72 éve gleccseren végzett sikeres kényszerleszállást egy amerikai katonai gép72 éve lezuhant repülőt szabadítanak ki a hóból


A Dakota C-53 Bécsből tartott Pisába, azonban a ködben eltévedt. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 330 méter magas svájci Gauli-gleccseren.

A svájci légierő hétfőn közölte, hogy elkezdték kiemelni a darabjait annak a repülőgépnek, amelyik 1946 novemberében szenvedett balesetet. A Dakota C-53 Bécsből tartott Pisába, azonban a ködben eltévedt. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 330 méter magas svájci Gauli-gleccseren. A gépen utazó 12 ember szerencsésen túlélte a balesetet. Több napot kellett várniuk, amíg a keresésükre indult repülőgépen ülők a felhők közötti résen át észrevették őket.A svájci légierő pilótái ekkor két kisebb repülővel leszálltak a gleccserre, hogy a szerencsétlenül járt amerikaiakat kimentsék. Svájc ezt az akciót tekinti az első légi hegyimentésnek – mondta Jürg Nussbaum, a légierő szóvivője hétfőn.

A Dakota 2012-ig rejtőzött a hó alatt, a felmelegedés miatt ekkor kezdett néhány része láthatóvá válni.

Idén nyáron újabb darabjai bukkantak ki a hóból. A roncsot kiszabadító szakemberek eddig kéttonnányi anyagot találtak, benne a gép motorját, a propellerét és gyapjútakarókat.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja