67 órája repül leszállás nélkül a napelemes Solar Impulse 2
 A Japán és Hawaii közötti útjának kétharmadát már megtette a napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép, kevesebb mint negyven órányi táv maradt hátra a leszállásig – közölték szerda késő este a szervezők.


000 TS-Hkg10191712

A Csendes-óceán feletti távolság 67 százalékát teljesítette a kizárólag napenergiával haladó repülőgép, amely eddig 5199 kilométert tett meg és már csak 2536 maradt hátra. A repülőgép és pilótája, André Borschberg 75 órája van úton leszállás nélkül, megdöntve ezzel a korábbi rekordot, amely 44 óra volt. Ez utóbbi csúcsteljesítményt a Solar Impulse 2 a Kína és Japán közötti távolságon érte el – írja az MTI.

A gép pilótája egyébként húszperces szüneteket tart, ez idő alatt jógázik és meditál. Ha esetleg bajba kerülne a Csendes-óceán felett és zuhanni kezdene, egy ejtőernyő és egy mentőcsónak áll rendelkezésére.

 

A napelemes repülőgép szerdán egy jelentős akadályon, a Tajvantól Alaszka felé haladó hidegfronton jutott túl. Ezt a frontot a szervezők olyan sűrűnek és áthatolhatatlannak ítéltek korábban, hogy emiatt a gép Japánból történő indulását többször is elhalasztották.

A gép részben emiatt is vesztegelt egy hónapig a japán Nagojában, ahol - útban a kínai Nankingból Hawaii-szigetekre – a rossz időjárási körülmények miatt kénytelen volt leszállni. A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Omán, India, Mianmar, valamint Kína érintésével érkezett Japánba június elején

MTI

donációVár a Costa del Sol