.

55 éve keletkezett szigeten beindult az életMég csak 55 éve létezik ez a sziget, senkit nem engednek erre a különleges helyre

Csak a tudósok léphetnek a fiatal szigetre, hogy tanulmányozzák, ahogyan fejlődik rajta az élet.

A tiltott helyek listáján előkelő helyet kap egy Izland közelében létrejött, különös sziget. Surtsey igen fiatal, hiszen csak a XX. században jött létre, 1963-ban formálódott, egy hároméves vulkánkitörést követően. A sziget közel 200 méter magasságba emelkedik ki a környező tengerből.


A sziget keletkezése 1963-ban


és napjainkban

 

A vulkáni működés után a szigeten az élet is megtelepedett. Ez kivételes lehetőséget adott a kutatóknak, hogy megfigyeljék e folyamat fejlődését és azóta is csak tudósok léphetnek az új sziget földjére, hogy mintegy természeti laboratóriumban követhessék a természet történéseit, és azt, hogy miképp alakul ki a semmiből, emberi beavatkozás nélkül egy ökoszisztéma.

A vizsgáló tudósoknak épült egyedül egy kis ház a szigeten, másokat nem engednek Surtsey-re – és minden tudós, aki belép a szigetre, alapos vizsgálaton kell, hogy keresztülmenjen, hogy még véletlenől se hozzon idegen magokat a szigetre.


A kutatók háza

Az első növények magvai hullámokkal és széllel érkeztek a szigetre. Fél év alatt 14 növényfaj vert gyökeret az öblökben, köztük a százszorszép is. 1966-ban kötött ki az első pók egy faágon utazva. A légy volt az első tartósan megtelepedő rovar. 3 évvel a sziget megjelenését követően már 23 különálló fajhoz tartozó madár lelt otthonra Surtsey-n, így a növények megtelepedése is felgyorsult. 1998-ban megjelent az első fásszárú növény, a mandulalevelű fűz. A sziget északi, lapos csúcsát pedig birtokba vették a fókák.

2008-ban Surtsey szigete az UNESCO Világörökség része lett - írja a 24.hu.

 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja