.

40 ezer éve váltotta a neandervölgyieket a modern ember egy portugál barlangbanEgy kicsivel mindig többet tudunk meg múltunkról


Egy friss tanulmány alapján az eddig feltételezettnél mintegy 5 ezer évvel korábban, 41-38 ezer évvel ezelőtt érkezett meg a modern ember Európa legnyugatibb részére – írja az MTI. Jonathan Haws, a Louisville-i Egyetem munkatársa és kollégái  kutatásai alapján, akik Portugália középső részén, az Atlanti-óceánhoz közeli Lapa do Picareiro barlangban talált, modern emberek által használt eszközöket vizsgálták.


A barlang bejárata
 

Felfedezésük alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a modern ember Eurázsiából gyorsan, néhány ezer év alatt szóródott szét Nyugat-Európa irányába.

A barlangban talált eszközök abból az időszakból származnak, melyben korábban csak a neandervölgyi ember jelenlétét feltételezték.

A Picareiro barlangban már 25 éve folytatnak feltárásokat, a vizsgálatok során megállapították, hogy az ember már mintegy 50 ezer éve beköltözött a lelőhelyre.


Régészek a barlangban


Az Észak-karolinai Egyetem, az Algarvei Egyetem és a Lisszaboni Autonóm Egyetem kutatói gazdag régészeti leleteket tártak fel, köztük kőeszközöket, vadászatból, állatok leöléséből és főzési tevékenységből származó több ezer állati csontot. A Bolognai Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatóinak segítségével határozták meg a korai modern emberek érkezésének és a térség neandervölgyi emberek általi megszállásának korát. Utóbbi mintegy 45-42 ezer évvel ez előttre tehető, a modern ember 41-38 ezer éve érkezett ide.

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol