.

30 év alatt 300 millió madárral csökkent az európai állatvilág
Az elmúlt harminc évben 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről.

A madárfajok kihalásának legfőbb oka az élőhelyek átalakítása: az ezer éveken át fenntarthatónak bizonyult agrárium, a kis parcellás, vetésforgós mezőgazdaság eltűnt, a tanyahelyeket beszántották, kiirtották a mezővédő erdősávokat, a bokrosokat, monokultúrákat alakítottak ki, s nagyon erősen kemizáltak. A gazdálkodóknak az az érdekük, hogy minél nagyobb területen ipari hatékonysággal termeljenek

A nagyüzemi mezőgazdaság miatt a madarak elvesztik fészkelő- és búvóhelyeiket, valamint táplálékukat is. Az elmúlt bő egy évtizedben ezt súlyosbította a klímaváltozás. A kutatásokból kiderült, hogy a sík, nyílt vidéken élő, pusztai, agrárterületek madarai - amelyek ráadásul hosszú távú vonulók is - jutottak a legkritikusabb helyzetbe.

Az állománycsökkenések drámaiak, s látványos példa erre Magyarország - hangsúlyozta Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa. A szakember a fogolyállomány csökkenését hozta fel riasztó példának, amelynek egyes becslések szerint több mint kilencven százaléka halt ki.

Szerencsére nagyon egyszerű technikákkal lehet látványos eredményeket elérni: olyan mezőgazdasági megoldásokat kell visszahozni, amelyek ezer éven át jól működtek. Az élőhelyek helyreállítására hatékony mód a mezővédő erdősávok telepítése. Ez nem csak a madaraknak biztosít élőhelyet, hanem a melegedő klímában a mögöttük lévő szántóföldeken is jelentős párolgáscsökkenés érhető el, a fák lombjai pedig további fajok megtelepedésére adnak lehetőséget. 

hiradó.hu
 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja