.

A 20 éves fiú aki átverte a spanyol elitet
Vannak akik annyira azonosulnak elképzelt személyiségükkel, hogy végén már ők is elhiszik, amit magukról állítanak

Spanyolországban egy tinédzsernek sikerült megtévesztenie a spanyol politikai és üzleti élet kulcsfiguráit és fiatal kora ellenére bemanőverezte magát a spanyol elit közé.

Francisco Nicolás Gómez Iglesias, vagy ahogy a sajtóban híressé vált, El Pequeño Nicolás(„a kis Nicolás”)

Nicolast 2014 októberében tartóztatta le a rendőrség jogtalan állami funkciók használata, csalás, iratok hamisítása, és mások megtévesztésével okozott károk miatt. Ez igen szép teljesítmény egy húszéves fiatalembertől.

Nicilas 1994-ben született Madridban. Még alsóbb iskolába járt, mikor elhatározta, belőle sikeres és híres ember lesz. Személyiségének kialakítását saját fontosságának hangsúlyozásával kezdte. 2008-ban 14 éves korában, az akkor még ellenzékben lévő PP (Partido Populár / Nép Párt/) rendezvényén önkéntes biztonsági őreként állta el egy riporternő útját a vezetőséghez.
A továbbiakban is megjelent a párt rendezvényein, igyekezett a vezetőség  kozelébe kerülni, szóba elegyedni valamelyik fejessel és valamivel felhívni magára a figyelmet. Ügyelt rá, hogy az ilyen beszélgetések képei minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak, miáltal hitelesíthette saját magát mások szemében.

Vélhetően az egyetemre is ügyeskedéssel jutott be.  Még 15 évesen belépett a FAES  -be, ez a PP-hez köthető nonprofit szervezet, ahol akkor Jaime García-Legaz (jelenleg államtitkár) volt a főtitkár, aki aláírt neki egy ajánlólevelet az egyetemhez.

Jaime García Legaz a Faes főtitkára, Ana Botella Madrid polgármestere és a büszkén feszítő Nicolas
 
Nicolast nem zavarta, hogy az ajánlólevél egy másik egyetemnek szólt, az ajánlás birtokában inkább a neves Centro Universitario de Estudios Financieros (röviden CUNEF, „Pénzügyi Tanulmányok Egyetemi Központja”) egyetemre  ment, ahol az ajánlással, tanév közben, költségtérítéses joghallgatóként sikerült felvételt nyernie. Ezzel azonban adódott egy kis probléma, mivel három év alatt mindössze négy tárgyat sikerült elvégezni, ráadásul az aktuális tanévre szóló tandíjat még októberi letartóztatásáig sem fizette be.

Ilyen csekélységeken hősünk nem akadt fent továbbra is építgette nem létező kapcsolat rendszerének imázsát. Magasba érő kapcsolataira hivatkozva egyre több társadalmi rendezvényen jelent meg, ahol igyekezett minnél több vezető üzletemberrel, politikussal fényképeztetni magát.
Ezekben a társaságokban úgy beszélt, mintha a fontos emberekkel személyes jó kapcsolatban lenne. Jose Aznart a korábbi miniszterelnököt csak Jose-ként emlegette.

                 Jose Aznarral egy asztalnál

Emlékezetes megjelenései közé tartozik a híres kerékpáros, Alberto Contador tiszteletére megtartott rendezvény, ahol Togores márkijának és a miniszterelnök-helyettesi hivatal munkatársának adta ki magát, és így jutott fel a pintói városháza erkélyére. Még rendkívülibb, hogy az új király, VI. Fülöp koronázásán is részt vett, állítása szerint egyszerűen úgy, hogy meghívót kapott. Igazából valószínűbb, hogy Catalina Hoffman kísérőjeként volt jelen – bár ezt az üzletasszony utóbb tagadta. Mindenesetre Nicolás képes volt bejutni a ceremóniára.
 

VI. Fülöp beiktatási ünnepségén

Nicolas saját elmondása szerint hosszú beszélgetést folytetott János Károly előző spanyol krállyal. Ebből annyi igaz, hogy kihallgatást kért a királytól, aki közölte vele, majd a titkárságáról felhívják. De hogyan tudta meg a király személyes telfonszámát, ezt nem árulta el. Ezek azok a titkok amelyek a fontos emberekhez segítették.

Ismerősén keresztül találkozót kért egy Alsa nevű cég vezetőjétől, aki épp Galíciában nyaralt. Ám mivel Nicolás azt üzente, el tud menni a galíciai Ribadeóba, a vezető elfogadta a találkozót, és asztalt foglalt a San Miguel étterembe. Egy nappal a találkozó előtt telefonon keresték: Nicolás jelentette be, hogy lesz egy harmadik asztaltársuk is – maga VI. Fülöp király.
 

San Miguel étterem
 
A meglepett vállalkozó jelezte a változást az étteremnek, ott azonban már mindenről tudtak: azt mondták, a Zarzuelából (a királyi palotából) már értesítette őket valaki.  Na ez volt Nicolas, aki nem a palotából, hanem egy utcai telefonfülkéből telefonált. A belépő ennek megfelelően sikerült: három vagy négy kísérő kocsi, Audik és BMW-k, nyolc testőr, két madridi rendőr meg a helyi erők szirénázó motorjai konvojban. A jeles vendég köszöntésére még a helyi polgármester is a helyszínre sietett. Azonban a nézelődők csalódására csak egy kölyök szállt ki az autóból, akinek a minisztérium nevében elmondott beszéde nem sikerülhetet valami jól, mivel az Alsa vezetőjének gyanús lett az ifjú titán. Megkérte a rendőrséget, nézzenek már utána, ki is ez a fiatalember.

Apránként kiderült: egy ügyes szélhámos.

Nem dolgozik egyik állami szervnek sem, igazából abból él, hogy kapcsolataira hivatkozva különböző meghívásokat, eszközöl ki magának, adományokat fogad el.
Nicolás fő módszere volt, hogy egy-egy szervezet képviselőjének adta ki magát, és ebből kovácsolt tőkét. Szó szerint, hiszen egy ingatlanértékesítési ügyben 25.000 eurót csalt ki egy vállalkozótól, „hogy biztonságba helyezze egy közintézményben.”

Éppen elérte a  húszéves kort, mikor úgy érezte,  Spanyolország kicsi számára, ezért Juan-Miguel Villar Mir márki által vezetett OHL nevű építési céggel a spanyol gyarmati múltú Egyenlítői-Guineában elérhető építőipari lehetőségek ügyében tárgyalt. A jövőbeli üzlet reményében Nicolás használatra kapott egy 700 négyzetméteres luxusvillát  és a cég addig is havonta 5700 eurót fizetett a bérletért egy ingatlanügynökségnek. A csak igerétekben teljesítő Nicolasssal lezárta kapcsolatát a cég felmondta a bérleti szerződést, de Nicolás maradt, és vele együtt maradtak a kifizetetlen számlák is – az illetékesek azóta is hiába próbálják behajtani a tartozást.
Nicolas az OHL elnüksági ülésén                   

Október 14-i letartoztatásakor tartott házkutatásnál hamisított titkosszolgálati jelentéseket, a Moncloa palotába szóló autós engedélyeket, egy rendőrségi és egy csendőrségi rendszámtáblát foglaltak le.
 
Nicolas sikereit annak köszönhette, hogy teljesen beleélte magát képzelt személyiségébe és ezt a gondosan felépített alakítást mások hitelesnek fogadták el.. 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja