.

1573-ban épült nagy reményű indiai erőd palota, amely a 18. századra teljesen lakatlanná vált



Bhangarh-i kísértetek legendája


Indiában a 16. században Indiában, mint az összes "civilizált"  társadalomban, a királyok, sahok, maharadzsák harcoltak egymással a hatalomért,  (Civilizáció alatt ebben korban azt lehet érteni, melyik hadsereg tudott több embert megölni az ellenség soraiból)
Jaipur Kachwaha Rajput egy nagyon tehetséges hadvezér volt Észak-Indiában, aki több mint 500 csatát megnyert és nagy hatalomra tett szert. Második fiának, Madho Singhnek 1573-ban kezdte építeni a Bhangarh erődöt, amit a herceg fő otthonának szánt.


Bhangarh Fort


 A legendák szerint már az alapítás sem volt sima ügy, Ezen a helyen élt egy híres mágikus képességgel rendelkező guru, Balu Nath, aki csak úgy adta áldását az építkezésre, ha az 
újonan épülő házak nem vetnek árnyékot az ő dombtetőn lévő otthonára.
Ebben meg is egyeztek a rádzsával, de ahogy lenni szokott ezt az az egyezséget  az építők nem tartották be, Ekkor a guru megátkozta a helyet, hogy az erőd lakóival együtt pusztuljon el, ami idővel meg is történt.
 A környéken lakók közül ma is sokan hiszik, hogy az átok és nem az 1840-es földrengás miatt dőlt romba és néptelenedett el Bhangarh Fort.


Bhangarh Fort romba dőlt lakónegyede


Aztán van egy másik legenda is 


A rádzsának volt egy gyönyörű szép lánya, Ratnavati hercegnő, aki járatos volt a misztikus tudományokban és a varázslatokban. Szépségét mindenki láthatta, és ennek híre még a szomszédos országokba is eljutott. Tantrikus tudoményakban való jártasságát viszont nem verték nagydobra,

Akkoriban élt  egy Singha nevű mágus, aki igencsak szerette a szép hölgyeket. Amikor valóságban is  meglátta Ratnavati  hercegnőt, olthatatlan vágyat érzett, hogy bűvkorébe vonja. Igenám, de a hercegnő tantrikus képességei révén rajött, hogy a mágus mit akar, és nem állt szóba vele. 

Singha nem törődött bele a kudarcba, ezért kevert egy illatos szerelmi varázs olajat. amit a hercegnő szolgálójának adott át azzal a megkötéssel, hogy az ajándékot csak napnyugta után adhatja oda úrnőjének. Ratnavati kifaggatta szolgálólját honnan van az olaj  és rájött a mágus mesterkedésére. Éktelen haragra gerjedt, és sziklához vágta az ajándékot. A szikla leomlott és maga alá temette az olaj hatására kíváncsi mágust. Utolsó szavaival még elátkozta a várost, azt kívánva, hogy Ratnavali örök boldogtalanságban és magányban éljen, a város pedig végleg tűnjön el

Ennek a két legendának a keveredéséből alakult ki az a hit, hogy aki napnyugta után és napfelkelte előtt jár a romvárosban az találkozik a két mágus szellemével, akik haragjukat rajtuk fogják kitölteni.

Ezt a hiedelmet erősítik azok a turisták, akik a figyelmeztetések ellenére sem hagyták el időben a romvárost. Elmondásuk szerint az épületek falai közt bizarr dolgok történnek. Őrült kacajokról, sikolyokról, szellemekről, és nyugtalanító érzésről számoltak be.


Nem mindenki törődik a figyelmeztetésel 

Az indiai kormány még tiltó táblákat is kirakott, amelyek szigorúan tiltják a romvárosba történő belépést sötétedés után.és napfelkelte előtt. Ez azért van, mert a legenda szerint az átok napnyugta után száll a városra, és egészen napkeltéig tart.

 

Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért igan sokan keresik fel  Bhangarh városát, ami népszerű turista hellyé nőtte ki magát. 




 
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol